La Junta Local de Seguretat de Barcelona, que s'ha celebrat aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona, amb l'alcalde Jaume Collboni i la consellera Núria Parlon com a màxims representants del consistori i del Govern de la Generalitat, ha servit per fer públiques unes dades que les dues parts consideren positives pel que fa a la seguretat a la ciutat. L'alcalde de la ciutat, del mateix partit que la consellera, ha mostrat una sintonia clara amb la titular d'Interior i fins i tot ha assegurat, abans d'explicar les dades, que el canvi a l'administració catalana "s'havia notat". Tot i això, s'ha volgut mostrar contingut en l'alegria, si bé ha celebrat que s'ha pogut revertir la tendència de l'escalada de delinqüència i ha demanat a la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra seguir treballant. L'escoltaven atents la cap de la policia catalana a Barcelona, la comissària Montserrat Estruch, i el cap de la policia municipal, l'intendent major Pedro Velázquez.
Explicar millor la seguretat
La consellera de l'Interior, per la seva banda, ha volgut reflexionar sobre les dades, que evidentment també considera positives, però ha marcat quin és l'objectiu de la policia ara, més enllà de seguir treballant dur a Barcelona i millorar allà on sigui possible. Parlon ha explicat que cal combatre la percepció d'inseguretat que s'ha instal·lat, i que no només es reflecteix a les xarxes socials, també les enquestes públiques que fa el consistori denoten que és una preocupació ciutadana, com també ha recordat l'alcalde socialista. Parlon ja ha avançat que no sempre està relacionat una millora de les dades delinqüencials amb una millora de la percepció i ha avançat que la policia catalana posarà en marxa un pla concret, que liderarà la comissària Estruch, per combatre aquesta percepció, la sensació abstracta d'inseguretat a la ciutat de Barcelona.
![7cabdd3b c373 4d16 ae7f a90c981f8af1 7cabdd3b c373 4d16 ae7f a90c981f8af1](/uploads/s1/51/17/56/94/7cabdd3b-c373-4d16-ae7f-a90c981f8af1_11_958x630.jpeg)
I com ho pensen revertir? La consellera i la comissària saben que no és fàcil i que no tots els actors que hi poden tenir a veure poden remar en la mateixa direcció, però han dissenyat un pla després d'analitzar les dades delinqüencials a la ciutat de Barcelona. La prefectura de Barcelona considera que l'increment d'activitat policial, la millor coordinació amb altres operadors de seguretat, el redisseny del pla Tremall i la creació d'altres dispositius concrets per problemàtiques concretes ha permès rebaixar el nombre de delictes i, en els furts i robatoris, arribar a una xifra de disminució del 7%, però cal també actuar per explicar millor l'acció de la policia i combatre aquesta sensació que sembla instal·lada entre la societat. La comissària, en una entrevista a ElNacional.cat, ja ho va avançar fa un any. "A Barcelona no n'hi ha prou amb bones dades; si la percepció és dolenta, hem de fer més".
Pla Confiança
I com s'ho pensa fer la comissària Estruch? S'ha dissenyat un pla en diversos àmbits d'actuació que han d'anar encaminats a comunicar millor la feina dels Mossos d'Esquadra i, sense amagar cap dada, confrontar la realitat de la seguretat a la capital de Catalunya, asseguren. Entre altres coses, tal com ha pogut saber ElNacional.cat, es formarà tots els agents per tal que actuïn com a referents en seguretat al seu àmbit més proper. És a dir, que tots els policies que treballen a Barcelona tinguin les eines que els permetin conèixer la realitat delinqüencial de la ciutat, comparada i amb perspectiva, per tal de poder també explicar-ho al seu nucli personal com també amb aquelles persones amb qui, per la seva feina, hi tinguin contacte.
El que volen els caps de la regió, la comissària Estruch i l'intendent Ignasi Teixidor, és que els agents dels Mossos de Barcelona també es converteixin en prescriptors de la realitat de la seguretat, ara que, segons les dades conegudes avui, s'ha aconseguit vèncer la perillosa escalada de delictes que s'havien registrat els anys anteriors. Alhora, aquest pla, batejat com a Pla Confiança, ha de servir també per poder mantenir canals d'informació amb la ciutadania a peu de carrer i amb comunitats de veïns, crear comunicació institucional pensada perquè la gent l'entengui i la senti útil i, alhora, també, millorar la comunicació efectiva de la policia amb els mitjans de comunicació.