La Prova d'Accés a la Universitat (PAU) del curs actual es farà els dies 11, 12 i 13 de juny del 2025 a Catalunya, segons publica el Departament de Recerca i Universitats. El curs passat els exàmens es van fer abans, el 4, 5 i 6 de juny. De fet, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va proposar que les proves es fessin la primera setmana de juny a totes les comunitats, preferiblement del 3 al 5 de juny, però donant "flexibilitat" segons els calendaris de finalització del batxillerat. Els alumnes estan pendents de conèixer els models dels nous exàmens de les PAU, en aplicació de la nova normativa estatal. El fet de no tenir-los encara ha portat el Sindicat d'Estudiants estatal a convocar vaga per aquest divendres.

Vaga per la incertesa

El sindicat ha convocat els estudiants d'ESO, batxillerat i FP d'arreu de l'Estat. Els estudiants reclamen que es publiquin "immediatament" els models de les proves i critiquen que s'està jugant amb la seva salut mental i el seu futur. A més, critiquen l'actuació policial en una protesta que va tenir lloc la setmana passada a Múrcia per demanar aquesta publicació. Els centres educatius catalans disposaran dels nous models a partir del 15 d'octubre i els exemples de les diferents assignatures s'aniran publicant al portal web durant el mes d'octubre. Aquesta incertesa ha provocat el malestar dels estudiants i ha portat el Sindicat d'Estudiants a convocar una vaga per a aquest divendres. En un comunicat, han apuntat que "els alumnes de segon de batxillerat encara no sabem com seran les proves que determinen el nostre accés a la Universitat. Increïble però cert"

El Sindicat d'Estudiants critica que el Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports i les conselleries educatives "estan mantenint un silenci intolerable", ja que, en lloc de presentar els canvis i novetats abans de començar el curs, cosa que permet als professors preparar bé els continguts, i garantir que els estudiants tinguin facilitats per preparar aquesta prova, a hores d'ara encara no en saben "res".

Precisament la setmana passada, un total de 7.672 alumnes es van examinar de les Proves d'Accés a la Universitat en la convocatòria extraordinària. Van ser 1.236 més que l'any passat, quan s'hi van presentar 6.436 joves. Els exàmens es van fer entre dimarts i dijous.

Com serà la nova selectivitat?

El govern espanyol va aprovar el passat mes de juny el reial decret que regularà a partir d'ara la selectivitat a tot l'Estat. El juny del 2025 tindran lloc les primeres PAU amb aquests nous criteris, que conformen el canvi més important que experimenta la selectivitat en quaranta anys d'existència. La nova selectivitat serà més similar a tot l'Estat. Amb l'objectiu d'harmonitzar i homogeneïtzar els exàmens a nivell espanyol, i evitar que les comunitats operin de forma diferenciada, s'imposaran una estructura i uns criteris de correcció "mínims comuns" per a tot el territori. D'aquesta manera, els paràmetres de qualificació valoraran aspectes com l'adequació a allò que sol·licita l'enunciat, la coherència, la cohesió, la correcció i la presentació. Malgrat voler respectar les competències d'educació transferides a les comunitats, Catalunya tindrà una menor flexibilitat a l'hora de configurar l'examen, si bé podrà mantenir el nom de Proves d'Accés a la Universitat, com fa actualment

Tots els alumnes que es presentin a la selectivitat hauran de fer un mínim de quatre exàmens obligatoris, però això només serà el cas en comunitats sense llengua cooficial. En el cas de Catalunya, doncs, continuaran havent-hi cinc proves. Una altra novetat és que hi haurà un únic model d'examen per a cada matèria. Ara bé, cada prova comptarà amb una o diverses preguntes o tasques, entre les quals l'alumne sí que podrà triar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!