La defensa de Jordi Magentí, el presumpte assassí de dos joves en el pantà de Susqueda l'agost passat, ha demanat la revocació de l'ordre de presó per entendre que contra el seu representat només hi ha "indicis de criminalitat" que ha posat en dubte i que ha qualificat de "conjectures". La secció tercera de l'Audiència de Girona ha vist avui el recurs d'apel·lació contra la decisió del jutge de mantenir Magentí a la presó de forma provisional des de l'1 de març.
La defensa, exercida per l'advocat Benet Salellas, ha sol·licitat la revocació de l'acte i la immediata posada en llibertat del reu, mentre que el fiscal i l'acusació particular s'hi han oposat. Salellas no ha entrat a discutir totes les dades relacionades amb els assassinats de Marc Hernández i Paula Mas, sinó "la participació" del seu client en els fets.
L'advocat accepta l'explicació inicial d'allò succeït, però a partir d'aquest primer punt manté que "el que fa el jutge instructor és concatenar una sèrie de conjectures, d'elements que estan construïts únicament i exclusivament per fabricar una espècie de vestit a mida en relació amb Magentí".
Benet Salellas ha recordat que no es disposa de l'arma del crim, ni de mòbil, ni de cap element objectiu que acrediti el contacte entre víctimes i investigat com poden ser empremtes o restes d'ADN. Salellas s'ha dedicat a rebatre els indicis que mantenen els investigadors i les acusacions, que se centren en el fet que només l'investigat podria trobar-se al lloc dels fets en el moment del crim i que havia de ser per tant l'autor.
Segons el lletrat, per determinar l'escenari del doble homicidi, l'acte del jutge es basa en una prova de so que pivota sobre els quatre trets sentits per quatre habitants d'una masia pròxima, dos senderistes i el mateix Magentí. No obstant això, Benet Salellas posa en dubte la fiabilitat d'aquest anàlisis, ja que es va realitzar en una època diferent de la del crim i en circumstàncies meteorològiques diferents.
El lloc també es determina pels informes de biòlegs de la Universitat de Barcelona que han examinat les restes vegetals i la pedra trobada a la motxilla de Marc Hernández per enfonsar-la al pantà. Salellas discrepa dels informes de la defensa i apunta que tot aquest material pot provenir de qualsevol part de Susqueda i no exclusivament de l'àrea en què es trobava el presumpte assassí.
Respecte a la presència exclusiva d'aquest allà, la seva defensa posa en dubte que s'hagin controlat totes les vies d'accés i que s'hagi pogut investigar i descartar tota la resta de persones que van accedir aquell dia al pantà.
Sospites sobre el fill
De la seva banda, les acusacions han sol·licitat que es desestimi el recurs i el presumpte assassí segueixi en presó preventiva, perquè hi ha "indicis sòlids" en contra seu i pel risc de fuga, de destrucció de proves i de reincidència.
Durant gairebé una hora, el fiscal, Víctor Pillado, ha rebatut de forma contundent els dubtes sobre la investigació apuntades per la defensa i ha explicat cadascun dels indicis en contra de Magentí. "Ningú que no sigui Jordi Magentí Gamell ha pogut acabar amb la vida de Marc i Paula, perquè simplement no era al pantà i molt menys estava a la Rierica, una llengua de terra d'escassos metres. O Jordi Magentí els va matar o ho va veure", ha assegurat.
L'advocat de l'acusació que representa els pares de les dues víctimes, Carles Monguilod, ha insistit que, després de tenir accés a la investigació, tant ell com els pares dels dos joves assassinats van creure que la línia seguida era la correcta. La secció tercera de l'Audiència de Girona resoldrà en els pròxims dies el recurs i decidirà si manté el presumpte assassí de Susqueda en presó preventiva o si el deixa en llibertat.
Carles Monguilod ja ha anunciat que, un cop aixecat el secret del sumari i que s'ha conegut una suposada conversa de Magentí amb el seu company de cel·la en la qual acusava el seu fill de ser l'autor dels crims, demanarà la declaració de l'investigat.