El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha reclamat col·laboració entre l'Església i l'Estat per donar ja una resposta concreta a les víctimes d'abusos, i anteposar la seva reparació "a qualsevol altra diferència ideològica o de creença". Més d'un any després que lliurés el seu informe sobre els abusos sexuals al si de l'Església catòlica a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous Gabilondo ha presentat el text davant de la Cambra Baixa espanyola. L'informe es nodreix de testimonis sobre els abusos sexuals i "respon al que les víctimes d'abusos sexuals han requerit: ser escoltades, atesa i corresposta". Per a Gabilondo s'ha trencat el silenci, "encara que per a les víctimes resulti d'una manera tardana", i ha estat possible per l'esforç d'elles, dels mitjans de comunicació i de les persones des de diferents àmbits han acompanyat a les víctimes en les seves reivindicacions.
"Les víctimes esperen una resposta concreta a la seva situació i que no es postergui", ha assegurat el defensor del poble, que considera que arribat aquest moment "és imprescindible que, pel bé de les víctimes, Església i Estat adoptin compromisos conjunts". Gabilondo ha instat al Legislatiu i a l'Executiu a implementar "com més aviat millor" les recomanacions contingudes a l'informe de la institució. "S'ha d'anteposar la reparació a les víctimes a qualsevol altra diferència ideològica o de creença", ha asseverat.
Entre les 24 recomanacions del seu informe, que es dirigeixen "al Legislatiu, a l'Executiu, al conjunt dels poders públics, a l'Església i a la mateixa societat espanyola", s'inclouen la de celebrar un acte públic de reconeixement i reparació simbòlica a les víctimes "davant del prolongat període de temps de desatenció i d'inactivitat de l'Església i els poders públics, sobretot entre 1970 i 2020", i la creació d'un fons estatal per al pagament de compensacions a favor de les víctimes.
Altres propostes són que l'Església adopti "compromisos públics" i que es creï un òrgan administratiu especial encarregat que instauri un procediment de reconeixement i reparació, al costat de diverses reformes normatives per a l'aclariment i reparació. Però també que posi els mitjans necessaris per ajudar les víctimes en el procés de recuperació, oferint tractament quan el requereixin, i que les diòcesis i els instituts de vida consagrada obrin als investigadors la informació continguda als seus arxius.
674 víctimes registrades en l'informe
A través de testimonis obtinguts per la Unitat d'Atenció a les Víctimes, Gabilondo va constatar al seu informe un total de 674 víctimes d'abusos sexuals en l'àmbit de l'Església catòlica: 563 van ser homes (el 84,19 %) i 110 dones (el 15,61 %). La gran majoria tenia entre 30 i 75 anys en el moment de l'entrevista, sent la franja d'edat més nombrosa la compresa entre els 50 i els 65 anys, amb 186 víctimes, el 39 %, ha detallat el Defensor del Poble. Les víctimes parlen "de danys cognitius, de dany espiritual, de dificultats en la vida afectiva i sexual i en la relació amb els mateixos fills, i de la repercussió que ha suposat per a la resta de la família que, per extensió, moltes vegades també han patit tota la seva vida per això", ha exposat. "Fins i tot les expectatives laborals s'han vist condicionades negativament en molts casos".
En la seva exposició, el Defensor del Poble s'ha referit a l'enquesta -encarregada a GAD3- "per emmarcar les dimensions del problema i fixar la incidència dels abusos sexuals en qualsevol àmbit de la societat espanyola, a més del religiós." L'enquesta a 8.013 persones revela, entre altres coses, que l'11,7 % dels entrevistats afirma haver patit abusos sexuals abans de complir 18 anys; el 3,36 % manifesta que aquest abús es va produir en l'àmbit familiar; el 0,6 %, que ha estat agredit sexualment per un sacerdot o religiós catòlic; i en un 1,13 % l'agressió es va registrar en l'àmbit religiós.