El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (Corembe) i l'Associació Tortosins pel Monument han recollit 1.405 signatures perquè no es desmantelli el símbol franquista, tal com pretén el Departament de Justícia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa.

Reinterpretar i contextualitzar

Les dues entitats utilitzaran les firmes per presentar una iniciativa popular al consistori amb l'objectiu de defensar l'estructura, reinterpretar-la i contextualitzar-la. Les signatures, recollides en 10 dies, són més del triple de les necessàries per endegar l'acció, segons subratllen les dues entitats. Està previst que aquest divendres al matí es registri la petició.

Les dues plataformes indiquen que aquesta iniciativa popular "obliga" l'alcaldessa de Tortosa a incorporar la moció en l'ordre del dia del proper ple ordinari. La moció porta per títol 'Proposta per respectar la voluntat expressada pels tortosins i tortosines en la votació de 28 de maig del 2016 que va acordar reinterpretar, mantenir i contextualitzar el Monument per la Batalla de l'Ebre'.

Els dos col·lectius recorden que l'any 2016 més de 5.000 veïns de Tortosa (un 68% contra un 32%) van donar suport a la reinterpretació del monument en una consulta organitzada pel consistori. Afegeixen que la majoria del partits polítics "es van comprometre" a respectar aquest resultat.

El passat 27 d'abril, després de recórrer la llicència d'obres municipal i presentar un contenciós administratiu contra la Generalitat per la licitació del desmantellament del monument franquista de Tortosa, el col·lectiu que en defensa la seva reinterpretació va decidir recollir signatures per reobrir el debat al ple municipal. Els representants de Corembe van anunciar una campanya per frenar la retirada del monòlit dedicat als "caiguts" del bàndol franquista en la batalla de l'Ebre.

Un significat irrellevant

"És un monument de l'etapa franquista però és irrellevant a aquestes altures. Les percepcions del monument estan caducades en l'etapa interior", defensava el portaveu del col·lectiu. "Estem disposats a parlar amb el govern municipal i tots els grups per dir: senyors, pensem que perdem una oportunitat, tornem-lo a catalogar, traiem l'estigma del tema del franquisme que no va enlloc, Tortosa no és una ciutat franquista, feixista i ajudeu-nos a treure aquest estigma per mantenir un monument reconstruït i reinterpretat", apuntava abans de concloure que el monòlit podria ser reconegut com "un valor de pau i reconciliació mundial".

"Volem afegir el valor artístic que té, que és incalculable. Podria jugar un paper d'una incidència, no només turística, sinó de percepció de la ciutat, que pot no existir a cap ciutat de Catalunya, Espanya o al món. Poder donar a un monument fet en una època de guerra unes característiques de pau i solidaritat aporta un valor afegit a la ciutat de Tortosa", va subratllar el portaveu, tot recordant que el monòlit se situa al "carrer principal de la ciutat, que és el riu".

 

Foto principal: Pla detall d'una part del monument franquista de Tortosa / ACN