Els tres mesos d'aturada i l'allau de litigis per la crisi econòmica amenacen de col·lapsar els jutjats, especialment socials i mercantils, segons la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, que reclama una aposta decidida per la mediació i un "calendari clar" per tornar a l'activitat després del confinament pel coronavirus.
En una entrevista amb Efe, Caso augura un escenari "molt preocupant, absolutament estès a tots els jutjats", després de la tornada a la "nova normalitat" perquè els tres mesos d'activitat judicial reduïda al mínim tindran un gran impacte en una administració ja de per si molt sobrecarregada, que recentment havia començat a descongestionar.
"Això ens torna a col·locar en la situació en la qual ja estàvem", segons la degana, que adverteix que per la justícia serà impossible "donar una resposta raonada en un termini curt" a l'allau de conflictes, el que obligarà a "seleccionar bé" quins assumptes es consideren prioritaris i quins es deixen en espera.
L'impacte serà especialment costós en les jurisdiccions mercantil i social -directament afectades per l'augment de conflictes laborals i el cessament de part de les activitats econòmiques- encara que també colpejarà d'altres àrees com la civil, la contenciosa o la de família, mentre que els jutjats penals seran els que menys notin l'allau de casos.
Segons Caso, és difícil quantificar l'impacte que la pandèmia tindrà en els jutjats de Barcelona, ja que això dependrà de cada jurisdicció, però alerta que ja s'estan detectant algunes "situacions complexíssimes": els jutjats socials, per exemple, hauran de suspendre 150 judicis en quinze dies si l'11 de maig pròxim no es permet reprendre l'activitat ordinària.
Per aquest motiu, la degana exigeix que es fixi un "calendari clar" per reactivar l'operativa judicial, que sigui "prudent", perquè els jutjats puguin reprogramar les seves activitats i aprovar plans organitzatius amb els quals evitar aglomeracions als edificis: en circumstàncies normals, per la Ciutat de la Justícia de Barcelona circulen diàriament unes 10.000 persones.
El risc de col·lapse judicial, segons Caso, obligarà els jutges a prioritzar els assumptes més urgents per donar-los sortida el més aviat possible, però serà imprescindible que s'aposti per la mediació en els conflictes que es puguin solucionar a través d'acords extrajudicials, una via molt estesa a d'altres països però que a Espanya segueix infrautilitzada.
Per a la degana, serà la pròpia "necessitat" la que empenyi a la mediació: "a cap empresa li interessarà tenir un assumpte parat als jutjats durant dos anys, quan per la via de la negociació assistida es pugui solucionar en setmanes", apunta.
"Ara és el moment de donar força a la mediació com a sistema alternatiu a la resolució de conflictes, buscar d'altres fórmules es convertirà en una necessitat, és una de les lliçons que podem aprendre de la crisi de la pandèmia", insisteix.
Segons Mercè Caso, el Ministeri de Justícia ja té molt avançada una llei per promocionar la mediació, que en la seva opinió ha de ser regulada "amb claredat" per concretar els mitjans i els professionals facultats per intervenir en les negociacions alternatives a la via judicial.
"Es tracta d'obrir una porta més. Si veig que una porta està absolutament col·lapsada, està bé anar a l'altra, ningú et treurà el número de la llista d'espera", assenyala Caso, que augura que la mediació es consolidarà quan els ciutadans constatin "experiències properes d'èxit".
Coronavirus
La degana dels jutges de Barcelona, preocupada per la saturació postconfinament
Gemma Liñán
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 7 de maig de 2020. 13:08
Actualitzat: Dijous, 7 de maig de 2020. 13:08
Temps de lectura: 2 minuts
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 7 de maig de 2020. 13:08
Actualitzat: Dijous, 7 de maig de 2020. 13:08
Temps de lectura: 2 minuts