Els Mossos d'Esquadra han detallat aquest dijous que durant el primer trimestre de 2020 han dut a terme 35 investigacions per agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes i han detingut 16 persones com a presumptes autores de fets delictius contra el col·lectiu LGTBI.
La policia catalana ho ha anunciat en un comunicat en el marc de la celebració diumenge que ve del Dia Internacional contra l'Homofòbia, i destaquen que l'evolució d'aquests delictes manté una tendència a l'alça.
En cinc anys, des de 2014 a 2019, els delictes per homofòbia s'han triplicat: han passat de 38 a 119, mentre que en un any han augmentat un 58% passant de 75 l'any 2018 a 119 l'any 2019.
Per regions, l'any 2019 el 85% dels fets delictius es van registrar en la demarcació de Barcelona amb 95, seguit de Tarragona amb 11, Girona 4 i Lleida 5.
L'any 2019 les persones que van denunciar haver estat víctimes de delictes d'odi en l'àmbit LGTBI van ser 151, i aquest primer trimestre de 2020 han estat 46. Arran de les 46 persones que han denunciat durant el primer trimestre, la policia catalana ha dut a terme 16 detencions, entre les quals hi ha quatre menors d'edat.
Els principals delictes que es produeixen en aquest àmbit són contra l'exercici de drets fonamentals i llibertats públiques, lesions, agressions, amenaces i assetjament.
La prevenció i les eines
Els Mossos han difós a través de les seves xarxes socials un vídeo per conscienciar de la importància de denunciar les agressions motivades per un delicte d'odi.
Les teves accions marquen la diferència. Defensa els teus drets i si ets víctima d'un delicte d'odi, denuncia-ho. Nosaltres t'escoltem #StopLGTBIfòbia https://t.co/VyvnWUzw5J pic.twitter.com/Oy1FGd6yCW
— Mossos (@mossos) May 14, 2020
En la publicació s'explica que les decisions que pren cada persona "marquen la diferència" i que, davant qualsevol situació de discriminació per orientació sexual o per la identitat de gènere, és necessari denunciar els fets i posar-ho en coneixement de la policia.
Amb l'objectiu de millorar els mecanismes d'informació, prevenció i detecció dels delictes d'odi i discriminació, la policia va crear un correu electrònic (mossos.delictes.odi@gencat.cat) per a consultes i assessorament. Durant l'any 2019 a través d'aquest mecanisme de comunicació es van gestionar 214 consultes, i durant el primer trimestre d'aquest any s'han realitzat 73 assessoraments.
L'any 2019 també es va crear la taula de coordinació entre entitats LGTBI, els Mossos i l'Observatori contra l'homofòbia per fer seguiment dels casos que s'havien denunciat i per detectar les inquietuds i problemes de seguretat en aquest àmbit.
Finalment, durant 2019 es van fer xerrades sobre delictes d'odi i discriminació amb un total de 509 presentacions sobre la prevenció de conductes discriminatòries i un total de 13.525 assistents, i 296 d'aquestes presentacions van ser en escoles amb 7.527 assistents.