La lava que flueix del volcà Cumbre Vieja, a La Palma, i que cau des d'ahir nit al mar ha creat ja un "enorme delta" d'aproximadament mig quilòmetre d'ample, mentre que l'aigua que l'envolta ha canviat de color pels efectes del material volcànic. Segons ha explicat Eugenio Fraile, de l'Institut Espanyol d'Oceanografia a Efe, la lava cau de forma "tranquil·la" al mar. Fraile es troba al buc Ramón Margalef, a un quilòmetre de distància de la colada per vigilar-la. Segons ha pogut observar des d'aquesta distància, a la zona dels penya-segats de la platja de Los Guirres, on ha caigut la lava, s'ha produït un petit ensorrament. 

El delta format per la lava del Cumbre Vieja / Efe 

Fraile, cap de la missió de l'IEO a la Palma explica és només en el moment en què la lava entra en contacte amb el mar es formen petits núvols de gasos. Aquests són transportats pel vent, però es dilueixen molt ràpidament, segons apunta el científic. Amb tot, les autoritats recomanen romandre a, almenys, 3,5 quilòmetres de la zona afectada. En canvi, el que sí que continua sent abundant és la cendra, que ha obligat a cobrir els instruments d'investigació que s'utilitzen des del buc.

Taques marrons a l'aigua 

El científic ha compartit diverses imatges a les xarxes, fetes des del vaixell, que han servit per il·lustrar l’erupció, per exemple en la seva arribada al mar, a banda d'informació actualitzada sobre la seva evolució. 

Segons Fraile, també s'ha produït una decoloració de l'oceà, unint-se àrees turqueses i d'altres de color marró, especialment a la zona més propera a la lava. Tal com ha recordat, aquest fenomen ja es va produir fa 10 anys durant l'erupció volcànica submarina a l'illa d'El Hierro, quan el mar es va tenyir de diversos colors fins que va finalitzar la sortida del magma. Segons va estimar l'Institut Vulcanològic de Canàries, l'erupció del Cumbre Vieja es pot allargar entre 24 i 84 dies. 

Abans que la lava caigués al mar ahir a mitjanit, l'equip del Margalef va treballar a contrarellotge per poder dur a terme una batimetria, és a dir, un mesurament de la profunditat del "punt zero", on ara s'acumula el material volcànic. De les mostres recollides se n'ha fet una anàlisi químic, biològic i microbiològic que serà comparat amb el que s'obtingui "del punt u", i se sabrà com es comporta l'oceà davant un fenomen com aquest. 

"Drama social" 

Més enllà d'una tragèdia mediambiental, les conseqüències de l'erupció del Cumbre Vieja suposen per Fraile un drama social per a l'illa de La Palma. Al Ramón Margalef, ha assegurat, els científics i la tripulació estan "desolats". Amb tot, però, creuen que l'única manera que en la que poden ajudar en aquestes circumstàncies és "fent ciència" i intentant extreure tantes claus científiques com sigui possibles per descobrir com es comporta aquesta erupció. Segons l'expert, Canàries, "sí o sí",  tornarà a viure una explosió volcànica i la ciència pot ajudar a minimitzar els seus efectes. 

Recordant les explosions a El Hierro o del Teneguía, volcà també a La Palma, Fraile ha considerat que l'actual erupció és una oportunitat per conèixer "una peça més del puzle" d'aquests processos naturals i disposar d'instruments més precisos per "avançar-nos als seus efectes".  

Sense afecció entre la població 

Per altra banda, la columna de vapor d'aigua i gasos, possiblement tòxics, generat amb l'arribada al mar de la lava, se circumscriu, de moment, a la zona de contacte entre el magma i l'oceà, sense que s'hagi produït cap mena d'afecció entre la població. Així, el núvol no s'ha estès lateralment i la zona d'interacció entre la lava i l'aigua "és petita", segons ha informat María José Blanco, directora de l'Institut Geogràfic Nacional a Canàries. 

De moment, la superfície afectada per l'erupció és d'unes 476 hectàrees, aproximadament, i segons les dades del satèl·lit Copernicus, ja hi ha 744 construccions afectades, entre les quals destaquen habitatges i bodegues. 

A la imatge principal, el delta provocat per la lava / Efe