La fiscalia de Sevilla ha demanat 4 anys de presó pel raper i cantant mallorquí, Josep Miquel Arenas, alies Valtònyc, per un presumpte delicte d'odi contra la Guàrdia Civil relacionat amb la seva música. El desembre del 2020, un tribunal de Sevilla va obrir una nova causa judicial contra ell per l'acusació de la fiscalia de Sevilla i l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) d'incitar a atemptar contra el cos policial espanyol durant un concert a Marinaleda el març del 2018.
La policia belga va prendre declaració al cantant, que actualment es troba a l'exili, a petició de les autoritats espanyoles fa uns mesos. Aquest divendres hem pogut conèixer la petició de la fiscalia de Sevilla, que demana quatre anys de presó per Valtònyc.
De què acusen a Valtònyc?
Durant el concert del 2018, el mallorquí va exclamar: "Mateu a un puto guàrdia civil aquesta nit, aneu a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i mateu-ne un, poseu una puta bomba al fiscal d'una vegada", segons l'AUGC, que considera que aquestes paraules no poden estar protegides per la llibertat d'expressió perquè "no són lletres d'una cançó".
Per contra, Valtònyc defensa el seu dret a la llibertat d'expressió i considera que la Guàrdia Civil no pot ser objecte d'un delicte d'odi perquè no formen part d'un col·lectiu vulnerable.
Per ara, la defensa del cantant encara no sap si el judici seria a distància o si la justícia espanyola hauria de fer una nova euroordre. El cantant ja té un procediment d'extradició obert a Bèlgica per la condemna a tres anys i mig de presó del 2017 per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces a les lletres de les seves cançons.
La proposta de Junts
Arran de les causes judicials empreses recentment contra el que molts consideren que és el dret a la llibertat d'expressió, el Senat debatrà la setmana vinent una proposició de Llei del portaveu de Junts per Catalunya a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, per a la reforma del Codi Penal. El text busca ampliar i protegir la llibertat d'expressió i evitar casos com els dels artistes, Hasél empresonat i Valtònyc exiliat, per lletres de cançons sobre la monarquia, o com el judici a Willy Toledo, jutjat per comentaris a les xarxes socials. La iniciativa recorda que segons un informe de Freemuse, l'Estat espanyol és el país amb més artistes condemnats a presó, per davant d'Iran, Turquia o la Xina.
Cleries sosté que el Codi Penal encara té reminiscències "d'altres èpoques" i cal actualitzar-lo per anivellar-lo amb la resta d'Europa, perquè "no tots els càstigs han de ser penals" i "el dret de tipus penal s'ha de limitar al que és imprescindible".
Euroordre a Bèlgica
Valtònyc està pendent d'una euroordre a Bèlgica des del juliol del 2018. L'Audiència Nacional el reclama per complir la condemna a tres anys i mig de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. La justícia belga encara està examinant la petició i ara està pendent que el Tribunal Constitucional del país digui si la llei belga d'injúries a la corona és vàlida per extradir el jove mallorquí.