Qualsevol manifestació genera un ball de xifres: les oficials, les extraoficials i les que calculen empreses que es dediquen a això; però si la concentració té a veure amb la Diada, Catalunya i la independència, les dades són encara més canviants. Per evitar-ho, el Computer Vision Center (CVC), vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha ideat un algoritme que ha de permetre calcular el número exacte de persones que trepitjaran els carrers de Barcelona l'onze de setembre.
Per fer aquest càlcul calen moltes fotografies i és per això que tant el CVC com la conselleria de Polítiques Digitals han iniciat una campanya a través de les xarxes socials on demanen als ciutadans que etiquetin les seves imatges amb el hastag #XifresDiada. Ara bé, no poden ser ni selfies, ni fotos de grup, cal complir una sèrie de requisits. Les imatges s'han de prendre des d'un balcó, des d'una alçada d'entre 3 i 5 metres, han de dur la geolocalització, l'adreça o el tram de la manifestació, l'hora en què s'han fet i tenir una bona definició.
Fem ciència amb l'ajut ciutadà! Al CVC hi tenim un algorisme que estima nombre de persones a grans aglomeracions! Ajuda'ns a entrenar-lo enviant-nos la teva foto de la #Diada amb el hashtag #XifresDiada, núm. de tram i hora de la foto @TIC @UABBarcelona Instruccions pic.twitter.com/Y5rvbJtg6M
— CVC_UAB (@CVC_UAB) 8 de septiembre de 2018
Totes aquestes fotografies serviran com a material d'entrenament de l'algorisme desenvolupat pel CVC per comptar el nombre de persones en grans aglomeracions en espais oberts.
Aquesta iniciativa, que es va presentar a principis d'aquest any en el marc del Mobile World Congress (MWC) amb el suport de la Generalitat de Catalunya, pretén involucrar la ciutadania en un sistema que pot tenir una aplicació destacada en àrees com la vídeo-seguretat, la vigilància, el monitoratge i l'anàlisi del comportament.