Òmnium Cultural afronta, segurament, una de les denúncies més estrambòtiques relacionades amb el procés independentista.
El Guàrdia Civil que va declarar en el judici que Òmnium tenia una bandera i la va descriure com "un tros de tela quadrada on hi posa Òmnium de color verd i alguna ratlla amb un pal" ha denunciat l'entitat i l'acusa de fer servir la seva veu per guanyar diners. Els acusa d'un delicte contra la pròpia imatge i els hi demana 10.000 euros.
Òmnium va difondre el moment del judici on declarava el guàrdia civil per xarxes socials, com va fer amb altres moments i testimonis els 4 mesos que van durar les vistes orals.
La difusió del vídeo de la suposada bandera d'Òmnium es va fer el 20 de març, després de la sessió del judici on el guàrdia civil va declarar com a testimoni.
🎥 Un guàrdia civil al Tribunal Suprem va confirmar ahir que @omnium té una bandera!
— Òmnium Cultural (@omnium) March 20, 2019
⬜️ Un tros de tela quadrada
✅ de color verd
➖ alguna ratlla
👆 i un pal
➡️ És la bandera de la Democràcia
Ajuda'ns a ser més gent defensant-la. Fes-te'n soci! 👉🏻 https://t.co/5DyVPyubTa pic.twitter.com/gITBsSuVix
Òmnium ha presentat un recurs al Jutjat de primera instància número 57 de Barcelona per demanar que es desestimi la demanda.
En el recurs, Òmnium destaca que el testimoni va comparèixer davant el Tribunal Suprem "amb ocultació del rostre sense mostrar-ne cap imatge i sense identificació de cap dada personal que en permetés la identificació més enllà del seu número professional". A més, remarca, "la veu del sergent de la Guàrdia Civil no és una veu d'una persona coneguda públicament i per tant la seva recognoscibilitat no pot superar l'àmbit de persones més properes familiarment i laboralment". Explica que és justament aquest el motiu pel qual "l'autoritat judicial, en el context de les mesures de protecció de la identitat dels agents policials actuants, no considera necessari adoptar cap mesura de distorsió de la seva veu". Conclou que el mateix Tribunal "entén que la seva capacitat de reconeixement és en tot cas molt i molt minsa".
El recurs d'Òmnium també destaca que el judici era públic i retransmès pels mitjans de comunicació i que totes les declaracions que es van fer "van ser replicades i compartides en multitud d'entorns digitals, on són localitzables a dia d'avui".
Òmnium també deixa clar que en cap cas el vídeo té un objectiu recaptador, sinó que "realitza una funció de crítica de l'actitud de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya, concretament de la Guàrdia Civil, que demostra, amb les seves afirmacions, un absolut desconeixement de la realitat sobre la qual estava actuant com a policia judicial i de la realitat".
A més, l'entitat recorda que és una associació cultural sense ànim de lucre que existeix pel finançament que aporten les quotes dels socis.