L'exportera d'hoquei Teresa Bernadas ha denunciat l'homofòbia darrere del diagnòstic que va rebre en un Centre d'Atenció Primària (CAP) de Vic (Barcelona) després d'una consulta ginecològica rutinària: "Conducta homosexual d'alt risc". 

"La condició sexual de qualsevol individu no hauria de ser cap diagnòstic", ha alertat en Twitter Bernadas, qui va interposar una denúncia administrativa a través del servei d'atenció a la diversitat sexual i identitats de gènere de l'Ajuntament de Vic.

Recerca interna 

L'Institut Català de la Salut (ICS), del qual forma part el CAP en qüestió, han posat en marxa una recerca interna i ha demanat disculpes a la usuària.

Bernadas, exportera del Club Patí Voltregà i de la selecció espanyola d'hoquei, ha detallat que va rebre aquest diagnòstic després dels resultats d'una anàlisi, en el marc d'una consulta ginecològica rutinària en un centre de primària de Vic.

El sistema informàtic 

Segons l'esportista, la descripció de "Conducta homosexual d'alt risc" és una de les opcions que apareix en el sistema informàtic a l'hora de realitzar els diagnòstics, alguna cosa que creu que s'hauria de modificar perquè no torni a ocórrer.

"Esperem que a través de la denúncia rectifiquin el procediment i llevin el resultat del meu expedient mèdic", ha sol·licitat.

L’ICS està estudiant l'aplicació mèdica del sistema de codificació de procediments, per a valorar si caldria introduir modificacions.

Disculpes a l'exjugadora 

També s'ha posat en contacte amb la usuària per a demanar-li disculpes i aclarir tots els dubtes que tingui.

Per part seva, l'Observatori contra l'Homofòbia ha denunciat que és "absolutament estigmatitzant" aquest cas i ha exigit "responsabilitats polítiques" al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que creï que hauria de comparèixer en el Parlament. 

Cas de Múrcia 

Un cas que s'apropa al diagnòstic que van fer, a principis d'octubre, a la consulta de ginecologia de l'hospital Reina Sofía de Múrcia a una dona de 19 anys que hi assistia per un trastorn en el seu cicle menstrual.

Després de la visita, la pacient va rebre un informe que li diagnosticava com a "malaltia actual" l'homosexualitat. Després de parlar-ho amb els seus pares, la jove va decidir deixar el cas en mans de l'Associació Galactyco de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Trans de Cartagena i Comarca.

Retirar-ho de l'historial clínic

L'associació denuncia que "són ja nombrosos els casos de tractament vexatori que arriben a la nostra entitat per orientació sexual o de gènere, i considerem alarmant, inacceptable i intolerant que, avui dia, els professionals dels quals depèn un tractament adequat de la nostra salut ignorin les realitats de les persones LGTBI". En l'escrit, Galactyco trasllada que demanaran que es canviï aquest diagnòstic i que no figuri en l'historial clínic de la jove.

 

Imatge principal: Centre d'Atenció Primària / EFE