L'arribada del bon temps i les vacances de Setmana Santa han fet augmentar les aglomeracions a la costa catalana. En aquest context, la Barceloneta ha estat escenari aquest divendres d'una festa multitudinària de desenes de joves que no respectaven cap de les mesures actuals contra el coronavirus.
La majoria de persones, que ballaven sobre la sorra de la platja, anaven sense mascareta i bevien i menjaven sense distància de seguretat. Es tracta d'una imatge que es va repetint els caps de setmana a la costa barcelonina i que s'ha vist agreujada pels festius de pasqua. Sempre es produeixen després del tancament de bars i restaurants a les cinc de la tarda i es mantenen fins a prop de les deu de la nit, coincidint amb el toc de queda.
Els veïns han denunciat la situació a les autoritats, però lamenten que tot i les reiterades peticions, la policia "no actua" contra aquestes festes a la capital catalana.
Toc d'alerta dels Mossos
Aquestes imatges i els embussos a les carreteres que s'han vist en els darrers dies evidenciaven el que aquest dissabte el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha confirmat: la mobilitat s'ha disparat aquesta Setmana Santa a Catalunya. Segons ha explicat, el trànsit en els darrers dies se situa només en un 6,2% menys que en la darrera Setmana Santa normal, la del 2019, i s'apropa perillosament a les xifres de la normalitat prepandèmia. Tot i assegurar que ha estat una mobilitat "esglaonada", Sàmper ha fet un toc d'alerta als ciutadans i ha demanat màxima responsabilitat davant l'augment dels indicadors del coronavirus.
Pocs incompliments
En aquest sentit, però, ha assegurat que s'estan aixecant pocs incompliments durant aquestes vacances. "El nivell de sancions ha estat molt baix. Per exemple, entre dijous i divendres s'han posat només 50 sancions en l'àmbit de la restauració a tota Catalunya, bàsicament per tema d'aforament. El que és impossible és controlar les reunions que es fan en l'àmbit privat entre bombolles", ha explicat Sàmper a RAC1.
La incidència del coronavirus puja dia rere dia al nostre país i el Govern demana per activa i per passiva prudència. Tot i que encara no s'ha avançat si hi haurà canvis en les actuals mesures contra la Covid, les autoritats han advertit que si els indicadors segueixen pujant, caldrà fer passos enrere. En concret, Sàmper ha apuntat que una opció seria el retorn al confinament comarcal. Serà el Procicat qui aquesta setmana es plantegi què fa amb les mesures que acaben el 9 d'abril.