L'Associació de Consumidors i Usuaris en Acció de Catalunya - FACUA ha denunciat a Live Nation España, promotora dels concerts de Lady Gaga a Barcelona, "per imposar als usuaris un cúmul de condicions abusives i irregularitats durant el procés de compra de les entrades". La cantant americana oferirà tres concerts a la capital catalana: el 28, 29 i 31 d'octubre. Segons indica l'associació a través d'un comunicat, l'empresa cobrava un import addicional separat del preu base de l'entrada en concepte de 'despeses de gestió' i l'import cobrat no és fix, sinó que "varia segons criteris desconeguts i no identificats en les condicions de venda". L'associació ha demanat a les diferents administracions, entre elles l'Ajuntament de Barcelona i el ​​Ministeri de Consum, que obrin expedients sancionadors a Live Nation España.

Despeses de gestió "sense prestar cap servei al consumidor"

FACUA assenyala que les despeses de gestió "són part dels costos operatius de l'activitat empresarial" i, per tant, ja són carregats al consumidor en el preu de venda d'una entrada. "Tot i això, l'organitzadora dels concerts aplica aquestes despeses sense prestar cap servei al consumidor", subratllen. En aquest sentit, creuen que "és inherent repercutir tots o part aquests dels costos del servei que presta, però imputant-los al preu final" i afegeixen que "no es pot repercutir part de les despeses de gestió quan l'adquisició en línia d'una entrada és un procés automàtic i autònom en què no hi ha res a gestionar".

Preus segons l'oferta i la demanda

De la mateixa manera, l'associació també posa el focus en què Live Nation España va aplicar a la majoria de les entrades comercialitzades en prevenda un càrrec addicional denominat «Platinum» i que en la mateixa descripció s'indicava que aquestes «entrades es posen a la venda en modalitat preu dinàmic, ajustat en funció de l'oferta i la demanda de l'esdeveniment. Aquestes entrades no inclouen cap servei o benefici addicional com sí que fan les entrades tipus paquet VIP». Segons diuen, "aquestes entrades van fer que, durant el procés de compra, la quantia dels preus anunciats a la pàgina web s'incrementés, en alguns casos, més d'un 100%". Per exemple, l'entrada PL2 Grada tenia un preu inicial de 170 euros i es va arribar a pagar a més de 369 euros.

Donació obligatòria

En les denúncies, FACUA també fa referència a l'obligació de fer un donatiu d'un euro a la fundació Born This Way a l'hora d'adquirir l'entrada. "Durant el procés de compra, l'usuari no té en cap moment l'opció d'escollir si fer o no la donació, sinó que s'afegeix a la compra de manera automàtica, i és obligatori el pagament per poder finalitzar la compra", diuen. L'associació assenyala que aquesta pràctica resulta "completament abusiva, atès que imposa al consumidor el pagament d'una quantitat addicional per poder adquirir-ne l'entrada" i creu que "contradiu completament el mateix sentit d'una donació, que és un pagament que es fa de manera voluntària i desinteressada per donar suport a una causa".

"Discriminació financera"

D'altra banda, també denuncien que la promotora va limitar la prevenda d'entrades únicament a clients del banc Santander amb targeta Mastercard, "una condició que representa una discriminació financera contra altres consumidors que no disposen d'aquest tipus de targeta o que no són clients d'aquesta entitat financera". FACUA considera que aquest tipus de clàusula pot generar una competència desigual, "ja que hi ha clients que tenen un accés preferencial, mentre que altres queden marginats sense una raó justa, per la qual cosa afecta l'equitat del procés de compra".

A més, adverteixen que "es poden aplicar càrrecs per compra segons el mètode de pagament utilitzat". El fet que s'apliquin càrrecs addicionals depenent del mètode de pagament utilitzat "és abusiu i contrari a la normativa vigent", que estableix que els consumidors no han d'assumir costos afegits per l'ús d'un mitjà de pagament si aquests costos no reflecteixen de manera justificada la despesa que això suposa per a l'empresa. En el cas de mitjans de pagament com les targetes de dèbit i crèdit, la llei imposa restriccions encara més estrictes, impedint que es cobrin càrrecs addicionals al consumidor simplement per triar aquesta opció. Per això, l'associació considera que "aquesta clàusula s'ha d'entendre com a nul·la, ja que imposa al consumidor un cost addicional sense justificació raonable".

Persones amb mobilitat reduïda

Pel que fa a les persones amb mobilitat reduïda (PRM), denuncien que Live Nation no permetia l'accés a la compra d'entrades durant el període de prevenda: «Les entrades de mobilitat reduïda es podran adquirir únicament a través del telèfon del canal de venda Ticketmaster 932887033 a partir del 3 d'abril del 2024 a les 12.00 hores». Així doncs, assenyalen que "la promotora no només no habilita els mateixos canals de venda per adquirir entrades generals i per adquirir entrades de PMR, sinó que a més ni tan sols se'ls va permetre comprar-la, tenint en compte que des del 31 de març van estar disponibles les entrades generals en prevenda i fins al 3 d'abril no s'habilitava la possibilitat per a les entrades PMR".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!