L'Associació Celíacs de Catalunya ha denunciat que menys d'un 1% dels establiments de restauració és apte per persones amb celiaquia. Segons les seves xifres, són 323 els establiments del sector de la restauració acreditats gratuïtament per l'Associació, un 0,85% dels 37.000 existents. Afegeixen que més del 80% dels establiments que ofereixen menjar sense gluten no compleixen el reglament europeus sobre la informació alimentària facilitada al consumidor i sobre l'etiquetatge dels productes sense gluten en productes no envasats. L'associació assegura que a Barcelona més de 1.270 restaurants indiquen que tenen opcions sense gluten, però d'aquests, només 79 són realment segurs per a celíacs. Aquesta informació coincideix amb el Dia Internacional dels celíacs, que se celebra cada 16 de maig.
L'organització atribueix aquesta situació a la poca informació que l'administració pública facilita als restauradors, així com a la manca de seguiment en el compliment de les normatives europees. Davant d'això, ha impulsat la campanya 'La celiaquia es combat a la taula', una doble crida a restauradors perquè acreditin els seus establiments com a segurs a través del servei gratuït de l'entitat i a les administracions perquè intensifiquin la tasca de control. Des del 2014 han augmentat en més d'un 600% les reclamacions que rep l'associació per intoxicacions en establiments no acreditats que ofereixen productes sense gluten. Aquesta situació ha estat denunciada davant l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, però des de l'associació asseguren que no s'han imposat les revisions als establiments per part de l'administració pública.
Celíacs de Catalunya ha posat en marxa el Projecte Restauració, a través del qual ofereix formació gratuïta als restauradors, informació al col·lectiu celíac sobre el risc que suposa menjar als restaurants no acreditats i gestionar les reclamacions per contaminació. També s'està fent una tasca de conscienciació als centres educatius. En el marc d'aquest darrer projecte i coincidint amb el Dia Internacional de la Celiaquia, 173 centres escolars oferirà aquest dilluns un menú sense gluten a tots els alumnes.
Productes més cars
Però, què és exactament la celiaquia? Es tracta d'una malaltia sistèmica en individus genètica predisposats que, en ingerir gluten, generen una reacció autoimmune que els produeix dolor a les vellositats de l'intestí prim. Segons es calcula, entre el 0,6 i el 2% de la població mundial pateix aquesta malaltia, que afecta especialment (60%) a les dones. A més, segons un estudi acabat de presentar en el VI Congrés Mundial de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtriques, s'han trobat el doble de casos de caciquisme en infants en edat escolar en comparació amb un estudi similar fet pel mateix grup de recerca 25 anys enrere.
A més de haver-se d'enfrontar a una oferta de restauració molt reduïda, les persones amb caciquisme també han de pagar un preu molt més elevat per la seva cistella de la compra: si els preus dels productes normals s'han encarit, els sense gluten encara més. Això es deu al fet que la farina sense gluten és més cara que la de blat normal. En aquest casos, a més, s'empra una mescla de midons i molt sovint llet en pols, un producte molt car per donar-li elasticitat a la massa. Cal tenir en compte que, en no produir-se en grans quantitats, el cost d'elaboració també puja, fet que es tradueix en el preu final.