Plataforma per la Llengua ha rebut una seixantena de queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat durant el primer quadrimestre del curs 2022-2023, segons ha informat en un comunicat. Estudiants i professors de 18 universitats a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears han enviat un total de 56 queixes, de les quals 24, un 43 % del total, han estat perquè una assignatura que s'havia d'impartir en català finalment es va impartir en un altre idioma, 24 queixes relatives a la manca d'oferta d'assignatures en català, (43 % del total) i 8 queixes per la vulneració d'altres drets lingüístics (14 % del total). Distribuïdes pel territori, a Catalunya s'han registrat 40 denúncies, al País Valencià, 11 i a les Illes Balears, 5. Unes xifres que, segons assenyala l'entitat, no són representatives de la situació lingüística de cada universitat, sinó que tenen a veure amb la dimensió de les institucions i el grau de sensibilització dels estudiants.
Les queixes per discriminació lingüística cauen aquest quadrimestre
Des que l'octubre del 2021 va arrencar la campanya 'La universitat, en català', impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), la plataforma en defensa del català es va comprometre a informar cada quadrimestre de l'evolució de les vulneracions i de la situació de la llengua a les universitats dels Països Catalans. Dels tres quadrimestres analitzats, aquest últim ha estat el que menys queixes ha registrat, un fet que l'entitat atribueix al fet que la campanya ha perdut interès mediàtic i a què molts alumnes es queixen directament a les universitats sense deixar-ne constància al portal de la campanya.
L'entitat en defensa de la llengua ha explicat alguns dels casos concrets que s'han denunciat, com ara el d'un estudiant que ha explicat que un professor va avisar els alumnes que, si volien intervenir a la seva classe, ho havien de fer en castellà perquè els estudiants d'Erasmus poguessin seguir les classes millor, i fins i tot va exigir a una alumna que va parlar en català que traduís la seva intervenció al castellà. Tot i que la majoria de queixes les presenten els alumnes, Plataforma per la Llengua ha afirmat que també hi ha denúncies fetes per professors. Un cas ha estat el d'una doctora i docent de l'Autònoma de Barcelona, que ha denunciat que hi ha revistes de la UAB que no permeten publicar-hi articles en català i que quan sí que es pot, sovint rep pressions del seu departament per fer-ho en castellà per aconseguir més citacions.
La majoria de queixes s'han registrat a Catalunya, on la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han encapçalat la classificació amb 8 denúncies cadascuna. A continuació, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha registrat 5 queixes, i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 3. A banda d'aquestes, a Catalunya s'han presentat vuit queixes més a altres universitats més. Al País Valencià, la Universitat Jaume I (UJI) ha rebut 4 queixes, seguida de la Universitat Politècnica de València (UPV), amb 3 i les universitats d'Alacant i de València, amb 2 cadascuna. Finalment, a les Illes Balears, s'han registrat 5 queixes a la Universitat de les Illes Balears (UIB).