Lluny de la morbositat de la nova vida de l’exbisbe de Solsona, el cas de Xavier Novell ha servit perquè els supervivents de les teràpies de conversió contra l’homosexualitat trenquin el seu silenci.
Un mes després que coneguéssim la seva renúncia per motius “estrictament personals”, la xifra de persones que han decidit explicar la manera en què han hagut de passar per aquestes pràctiques profundament homòfobes s’ha incrementat en gairebé un 200%. Així ho explica el president de l’Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió (No és Teràpia), Saúl Castro, que des que va esclatar el cas Novell ha estat contactat per vuit supervivents.
La vinculació del clero català
L’entitat va néixer el gener de 2021, motivada per la publicació d’un informe internacional de Nacions Unides sobre la qüestió, i durant el primer mig any de vida havia pogut recollir el testimoni de només unes cinc víctimes. Ara, arran de la viralització de la polèmica al voltant de l'exbisbe de Solsona, en uns pocs dies vuit persones noves han contactat amb Castro, que fa una crida perquè tothom qui hagi viscut quelcom similar parli amb la seva associació.
No totes elles guarden una relació directa amb Novell. De fet, només "un parell" han esmentat el nom del bisbe emèrit, tot i que "a Catalunya hi ha un bon grapat de membres del clero que estan vinculats amb la realització i promoció de teràpies de conversió" dins i fora del país, segons assegura l'advocat de No és Teràpia.
La llei LGTBI a Catalunya
Els testimonis serviran perquè l'associació porti els seus casos davant de la justícia. Ara per ara, ja han presentat quatre denúncies, i n'estan "preparant més". Tot i això, Castro és pessimista amb els resultats. Les teràpies de conversió només estan prohibides a Madrid, al País Valencià, l'Aragó, Andalusia, Múrcia i les Canàries, on amb prou feines es podria posar una sanció administrativa. El problema? Avui dia encara no s'ha sancionat ni una sola d'aquestes pràctiques.
Per la seva banda, aquestes pràctiques homòfobes encara no estan específicament prohibides a la llei LGTBI catalana, segons afirma l'advocat. Si bé l'associació és de Madrid, el seu president s'ha mostrat molt disposat a treballar conjuntament amb la Conselleria d'Igualtat per adaptar la llei a aquest greu problema.
Mentrestant, l'objectiu de No és Teràpia és aconseguir prohibir les teràpies de conversió contra l'homosexualitat arreu de l'estat espanyol. Per complir aquest objectiu, l'entitat ha enviat al Ministeri d'Igualtat un informe de recomanacions per millorar la legislació que s'està preparant, la coneguda "llei trans".
Gràcies als testimonis i a tota la recerca que ha fet l'associació durant més de mig any, No és Teràpia ha elaborat una vintena de propostes de millora per una llei que, de moment, "no defineix el que és una teràpia de conversió, dona espai a l'ambigüitat i un marc molt ample a les autoritats", explica Castro.
El document remès al ministeri també proposa un enduriment de les sancions, així com una pena de fins a quatre anys de presó per qui porti a terme aquestes pràctiques. De fet, el que vol aconseguir aquesta millora de la coneguda "llei trans" és no deixar impunes ni la promoció ni la realització de les teràpies de conversió, així com ajudar a prevenir el problema i oferir eines tant a les potencials víctimes com a les persones supervivents.
Aquest informe, a més, assenyala a alguns dels principals promotors d'aquestes pràctiques homòfobes. En el llistat destaca el nom de Xavier Novell i la seva relació amb Verdad y Libertad, un dels entramats més importants en la realització de teràpies de conversió. Junt amb l'exbisbe de Solsona hi apareixen els noms del bisbe d'Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig Plá, o l'exvicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de València, Antonio Cañizares Llovera.
Acabar amb la impunitat
El Ministeri d'Igualtat ha confirmat a Castro haver rebut el document i, si tot va bé, es posarà en contacte amb l'advocat en els pròxims dies per treballar en la millora de l'avantprojecte de llei. Així tal vegada es podrà corregir la situació actual, en la qual encara no s'ha sancionat cap d'aquestes pràctiques. Per què? Per la indefinició de les teràpies de conversió en la legislació, la lentitud dels processos sancionadors i la clandestinitat amb les quals es porten a terme, d'acord amb l'explicació del president de No és Teràpia.
Però si les teràpies de conversió queden fora de l'estricta il·legalitat a la majoria de l'estat espanyol, com és que es realitzen de manera clandestina? Castro creu que és perquè els seus promotors saben que "el que fan està malament" dins de les dinàmiques culturals actuals. "Creuen que la societat està pressionada pel lobby gai i la imposició cultural de la ideologia de gènere, així que prefereixen amagar-se", afegeix.
No són llops solitaris
Quedi clar, però, que no estan "bojos". Per exemple, sor Lucía Caram va dir que Novell no tenia ni "salut mental ni equilibri emocional". Un error d'anàlisi, segons l'advocat, ja que realment "saben ben bé el que fan". "Tractar-los d'aquesta manera només fa que es fomenti el mite del llop solitari, quan no és així", defensa.
La majoria dels testimonis, que expliquen que és el que han patit, són homes d'uns vint anys. Hi ha molt poques dones, perquè "l'Església catòlica és molt patriarcal". Tot i això, Castro també assegura haver parlat amb un home i una dona trans, que també esdevenen supervivents d'aquestes pràctiques que atempten contra els drets humans. I amb això, l'advocat fa una crida: que tothom qui hagi patit una teràpia de conversió contacti amb No és Teràpia per ajudar-los i aconseguir canviar la situació.