Expulsats de l’Estat, per ordre administrativa del Ministeri de l’Interior espanyol, dos imams de les mesquites de Figueres i la Jonquera, que, segons els serveis d’intel·ligència, feien discursos radicals i perillosos per a la seguretat pública. No és el primer cop que l’Estat actua contra imams i persones musulmanes amb ascendència sobre comunitats establertes a Catalunya que es detecta que poden estar promovent discursos que afavoreixen la radicalització. Després de diverses investigacions dels serveis secrets espanyols, dedicats a la lluita contra el terrorisme islamista i la prevenció de discursos d’odi, es va decidir iniciar l’expedient d’expulsió dels dos imams. Tot i que la notícia ha transcendit ara, les expulsions es van fer efectives el mes de gener.
Discursos radicals i perillosos
Mohamed Azougah, eximam de la mesquita Al Imam Warsh de Figueres, i Houmat Bouzelmat, el seu homòleg a la mesquita de la Jonquera, han estat expulsats pels seus discursos radicals i per haver posat en risc, segons el Ministeri de l’Interior, la seguretat pública. Quan la intel·ligència antiterrorista detecta posicionaments radicals en determinats àmbits, especialment en mesquites, s’activen mecanismes d’investigació a càrrec de cossos estatals com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, així com dels Mossos d’Esquadra. Tot i que en els darrers anys l’activitat radical ha disminuït en espais físics i s’ha traslladat als entorns digitals, quan es confirmen casos de radicalització, s’activen els mecanismes administratius per expulsar-ne els responsables i impedir que tornin a entrar a l’Estat. Els dos imams han estat deportats al Marroc, d’on eren originaris.
L’informe policial de seguiment dels dos imams ha permès l’expulsió després de mesos d’investigació per demostrar el seu radicalisme i la perillositat dels seus discursos de caràcter islamista. Fonts policials asseguren que, malgrat la coincidència temporal, els dos imams no actuaven de manera coordinada ni tenien cap relació entre ells. Houmat Bouzelmat ja havia mostrat comportaments radicals i estava sota vigilància per haver pressionat membres de la seva comunitat perquè seguissin normes estrictes sobre la vestimenta de les dones. Fonts policials asseguren a ElNacional.cat que hi ha més imams sota vigilància i que s’han obert processos en diversos municipis de Catalunya per controlar i, si cal, expulsar de l’Estat altres individus que posin en risc la seguretat pública.
Dos líders islàmics expulsats l'any 2022
Seguint el mateix procediment, la Policia Nacional espanyola també va expulsar al Marroc altres dos líders islàmics considerats radicals i perillosos per a la seguretat de l’Estat: Mohamed Said Badaoui, resident a Reus, i Amarouch Azbi, establert a Vilanova i la Geltrú. Said Badaoui va ser detingut per la policia, traslladat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona i deportat a Casablanca, al Marroc, el novembre de 2022. Segons fonts policials, encara hi és, ja que té prohibit tornar a Catalunya. En el cas d’aquests dos líders islàmics expulsats fa tres anys, diversos partits progressistes, tant a l’Ajuntament de Reus com al Parlament de Catalunya, van donar-los suport. Entre d’altres, la consellera de Feminismes d’aquell moment, la reusenca Tània Verge, va rebre Mohamed Said Badaoui.