No se sap quants menors estrangers no acompanyats hi ha a Catalunya. Les dades que dona el Ministeri de l'Interior i les de la Generalitat, no quadren. Ho ha acceptat la consellera Mónica Martínez Bravo, titular de Drets Socials i Inclusió, en una resposta parlamentària on detalla que un problema burocràtic i la impossibilitat que els Mossos d'Esquadra, la policia de Catalunya, tinguin accés al Registre de Menors Estrangers No Acompanyats (RMENA), que depèn de la Policia Nacional, fa impossible un recompte exacte dels joves migrants sols a Catalunya.
Segons detalla la consellera, en una resposta a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, els Mossos d’Esquadra no poden consultar ni actualitzar la informació de les persones inscrites al registre ni fer noves inscripcions. Llavors, insisteix Martínez Bravo, quan un jove migrant sol és detectat a Catalunya, els agents dels Mossos no poden accedir a dades prèvies de la seva identificació, tot i que molts d’aquests joves han passat per altres comunitats autònomes abans d’arribar al nostre país i ja havien estat registrats per la policia espanyola.
En el primer moment que són detectats, normalment a la zona sud de l'Estat, les Unitats d’Estrangeria i Fronteres de la policia espanyola fan una identificació inicial i la inscripció al RMENA, pel sistema d’impressió dactilar i els paràmetres del cos del jove. En canvi, a Catalunya, són els Mossos els que tenen aquesta competència, i desconeixen si els menors ja formen part del RMENA, i per tant, tornen a ser posats a disposició de la Fiscalia de Menors i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).
Desajustos burocràtics
Aquesta situació, que els Mossos no puguin accedir al registre ni sumar-hi nous menors, genera desajustos entre els sistemes informàtics policials i fa que el recompte de menors estrangers no acompanyats —els quals antigament eren coneguts com a MENA, terme que ara s'evita per l'estigmatització que han patit— sigui del tot inexacte. A més, els procediments per establir l’edat d'aquests joves poden allargar-se durant mesos, fet que retarda la inscripció al registre i, per tant, complica la recollida de dades fiables sobre aquest col·lectiu vulnerable que necessita atenció per part dels organismes de la Generalitat de Catalunya, fent complicat fins i tot dimensionar la resposta.
En aquells casos en què joves migrants sols, que han estat identificats com a adults en la seva arribada a l’Estat espanyol, manifesten posteriorment ser menors d’edat un cop a Catalunya, la seva situació és registrada en un altre sistema, l’ADEXTRA, el Registre central d’estrangers. Fins que la Fiscalia no resolgui l’expedient per determinar l’edat, aquests joves no consten al RMENA, tot i que són atesos pel sistema de protecció a la infància de la Generalitat. Un altre impediment per tenir clar el recompte de menors estrangers no acompanyats, assegura, en la mateixa resposta, a una pregunta de VOX, la consellera al Parlament. Sigui com sigui, ara mateix la Generalitat no disposa de les dades actualitzades sobre el nombre de joves menors d'edat estrangers no acompanyats que hi ha a Catalunya, i les dades que té no quadren amb les mateixes que disposa el govern espanyol, recollides per la policia espanyola.