L’Ajuntament de Badalona ha ordenat desallotjar un altre bloc de vint pisos, el sisè des de l’esfondrament al veí carrer Canigó que va deixar tres víctimes mortals el passat 6 de febrer. Aquest nou edifici desallotjat és el número 118, al carrer Ausiàs Marc i adjacent als edificis on ja es va actuar la setmana passada: es tracta sempre de la mateixa illa de cases —una illa de tipus gairebé triangular entre els carrers Canigó, Ausiàs Marc i Llefià— i, en tots casos, per l'aparició d'esquerdes greus que comprometen l'estructura de l'edifici i, per tant, la seguretat dels seus habitants. Aquest darrer bloc que ara s’ha ordenat desallotjar es va inspeccionar ahir dimarts.

El passat divendres 1 de març es va ordenar el desallotjament del bloc número 116, situat a la part posterior del carrer Canigó, després de detectar esquerdes. Aquest va ser el primer edifici desallotjat que no estava al mateix carrer Canigó, sinó ubicat a la part posterior de l’illa de cases. En aquesta illa hi ha més de 400 pisos que l’Ajuntament i la Generalitat van acordar inspeccionar tècnicament per detectar possibles danys estructurals, ja que es tracta d’edificis construïts per un mateix promotor entre els anys 1954 i 1960. Just aquesta setmana, les dues administracions es van reunir i es van comprometre a signar un conveni per finançar aquestes revisions.

Fruit d’aquestes visites tècniques, que van començar la setmana passada, s’han detectat noves deficiències estructurals. En la majoria de casos s’ha optat pels successius desallotjaments, si bé al número 3 del carrer Canigó es va decidir apuntalar alguns pisos sense necessitat que els veïns abandonessin casa seva. També hi ha hagut casos en què les esquerdes s’han considerat superficials. En el cas de les finques desallotjades, també s’han instal·lat puntals per garantir la seguretat i per facilitar entrades programades perquè els veïns puguin recollir algunes pertinences. Segons el Govern, la previsió és enllestir les revisions durant aquesta primera quinzena de març.

L'AMB destina un milió d'euros per als afectats

Per la seva part, la Junta de Govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir dimarts una partida d’un milió d’euros per ajudar els veïns de Badalona i Santa Coloma que resideixen en pisos amb deficiències estructurals. En concret, l’ens supramunicipal ha concedit 600.000 euros a l’Ajuntament de Badalona i 400.000 al de Santa Coloma, ja que seran els consistoris els que canalitzaran aquestes ajudes entre els afectats. “L’objectiu de les subvencions és cobrir les despeses d’atenció a les persones en situació d’emergència social produïda per l’esfondrament o el desallotjament d’edificis residencials en mal estat”, detalla l’AMB en un comunicat.

Albiol promet no multar obres il·legals que hagin pogut afectar les estructures

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va afirmar divendres passat a la tarda que l'Ajuntament no multarà les obres il·legals que s'hagin pogut fer als blocs desallotjats del carrer Canigó i adjacents, com ara enderrocaments de parets mestres per ampliar espais o construccions als àtics que provoquin sobrepesos a l'estructura. Sí que va advertir que si els informes que s'estan fent sobre els pisos afectats indiquen que cal refer parets o enderrocar construccions no permeses, el consistori vetllarà perquè els propietaris compleixin el dictamen.  "La nostra voluntat clara és no castigar més aquestes persones que ja han estat prou castigades. Estem per ajudar, no per començar a perseguir obres sense permisos per posar multes. Però si un informe assenyala que en un terrat s'ha fet una habitació i hi ha sobrepès, s'ha de treure", va afirmar l'alcalde.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!