Un joc basat en endevinalles per trobar una 'Òliba d'Or' finalment ha quedat resolt aquest dijous després de 31 anys d'endevinalles i persecució. Així ho ha comunicat un dels organitzadors, Michel Becker, en un fòrum de la xarxa social Discord utilitzat pels aspirants per col·laborar en la resolució del trencaclosques. El fòrum compta amb la presència de més de 7.000 participants, que estaven pendents d'aquest històric desenllaç. Una rèplica de "L'Òliba d'Or', una escultura d'or i plata de deu quilograms incrustada amb diamants, va ser enterrada en un lloc secret de França l'abril de 1993, amb l'objectiu que algun ciutadà la trobés resolent 11 endevinalles plantejats en un llibre titulat 'A la recerca de l'Òliba d'Or'. Una vegada trobada la rèplica, l'afortunat podrà intercanviar-la per la peça real, el valor de la qual s'estimava el 1993 en 150.000 euros (uns 170.000 dòlars). Tanmateix, no ha transcendit la identitat del descobridor.
La célèbre Chouette d'or a été découverte après plus de 30 ans de chasse au trésor.
— franceinfo (@franceinfo) October 3, 2024
Pour la chercher, les chasseurs avaient entre les mains un livre renfermant 11 énigmes, qu'il faut résoudre pour découvrir l'emplacement secret. Personne n’y était parvenu depuis 1993. pic.twitter.com/7yysUgSlVP
La història de 'L'Òliba d'Or'
El joc, que ha durat més de 30 anys, va ser concebut per un escriptor de llibres de màrqueting, Régis Hauser, que ho va dissenyar sota el pseudònim Max Valentin. Així la història es remunta a l'abril de 1993 quan Hauser va idear una gimcana massiva per evitar l'atenció pública. Tant el preocupava l'anonimat que Hauser no apareixia en públic gairebé mai i sempre ocultava la seva cara, fins que va morir el 2009. Becker va dissenyar l'escultura de l'Òliba d'Or, que després va ser realitzada per un orfebre. Durant anys va promocionar el joc en entrevistes televisives, encara que ell mateix no sabia on es trobava el tresor.
"Confirmem que la rèplica de l'Òliba d'Or va ser desenterrada durant la nit", ha escrit un dels organitzadors, Michel Becker, en un fòrum de Discord. "No vagin a excavar" al lloc revelat, ha demanat Becker a altres aficionats, després de prometre que els organitzadors estaven "verificant l'exactitud de la solució presentada".
Batalles legals i financeres
Durant aquests 31 anys, milers de participants han intentat trobar l'escultura, mentre que els creadors del joc s'han vist enfrontats a tota mena de batalles legals i financeres. D'una banda, l'Òliba original va ser confiscada per un liquidador judicial, quan l'editorial que va publicar la tercera edició del llibre es va declarar en fallida. Després de 4 anys de batalla legal, Hauser i Becker van recuperar l'estàtua el 2009, el mateix any en què, mesos després Hauser va morir als 62 anys.
Temps després, Becker va lluitar contra els hereus de Hauser als tribunals per prendre el control de la solució de les endevinalles, confiada a un notari de París. Becker va intentar vendre l'Òliba d'Or el 2014 a través d'una casa de subhastes, però va desistir després de la indignació de la comunitat de caçadors de tresors. Finalment, el 2021 la família de Hauser va permetre que Becker veiés la solució de l'enigma que estava guardava en un disquet informàtic. Una nit, va ser al lloc, va desenterrar l'oxidada rèplica de ferro de l'Òliba i la va reemplaçar per una de bronze. Gràcies a les pistes addicionals proporcionades per Becker després del 2021 i la cooperació dels rastrejadors a través de la plataforma Discord semblen haver portat la saga a la seva final feliç.