Tres arqueòlegs de la Universitat d'Alacant (UA) han descobert amb un dron unes pintures rupestres de fa 7.000 anys a Alacant, en diverses coves de molt difícil accés a Penàguila (interior). Els tres investigadors han participat en un "projecte pioner" que ha permès trobar aquest jaciment de gran valor amb mostres d'art del neolític, en un dels primers descobriments de pintures prehistòriques amb l'ús dels petits vehicles aeris no tripulats en abrics muntanyencs gairebé inaccessibles. Recordem que durant l'última setmana també s'ha sabut que els primers petons romàntics entre humans es van fer a Mesopotàmia fa 4.500 anys.
En aquesta ocasió, l'actuació s'ha portat a terme en la zona del barranquet del Castellet-Barranc del Salt i Port de Penàguila. És aquí on el dron ha fotografiat i enregistrat vídeos de les parets de cavitats de 18 abrics poc profunds, a més de facilitar la troballa de pintures en dos d'aquests — els primers resultats de les quals s'han publicat a la revista d'arqueologia Lvcentvum. Destaca la nova cavitat localitzada al Salt, per la gran quantitat de figures pintades pertanyent a l'estil llevantí amb superposicions. Concretament, antropomorfes femenines, arquers, cérvols, cabres i algunes ferides amb fletxes. També hi ha representacions d'estil esquemàtic que, tot i ser més difícils d'interpretar, són igual d'importants perquè el seu estudi contribuirà a comprendre com ha sigut l'evolució de l'art rupestre a la zona.
Gran descobriment al País Valencià
Un dels arqueòlegs i pilot del dron, Molina Hernández, ha explicat que "el resultat de l'ús del dron ha sigut el descobriment d'un nou jaciment amb pintures rupestres prehistòriques de diferents estils", que creu que "serà molt rellevant per a la investigació". La investigadora de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH) Virginia Barciela ha afegit que en els pròxims mesos desenvoluparan "un projecte de prospecció arqueològica sistemàtica i de documentació de les pintures".
Els resultats s'han aconseguit en un curt espai de temps en una àrea geogràfica coneguda per albergar nombrosos conjunts amb art prehistòric. En opinió dels arqueòlegs, es tracta d'un dels jaciments més rellevants d'art rupestre del neolític documentat al País Valencià les últimes dècades i pot ser "l'inici de molts altres descobriments que es produiran en els pròxims anys en abrics que havien passat inadvertits per estar situats en zones de molt difícil accés". Així, els científics han apostat per crear un marc metodològic que permeti incorporar l'ús de drons a la prospecció arqueològica per a la localització de jaciments de diferents períodes històrics que són de difícil accés — així com proposen aprofitar l'experiència del seu projecte per a futures recerques.