Una bossa de tela amagada dins una petita gerra de ceràmica amb 80 monedes de billó. És el petit tresor que s'ha descobert a Lleida, a l'excavació arqueològica que està en marxa en el marc de les obres per a la construcció de la futura estació d'autobusos. Es tracta del solar situat a tocar del Docs, a l'entorn de l'antiga farinera de La Meta, on a l'estiu van aparèixer restes arqueològiques de l’època feudal, entre els segles XII i XIV. La petita gerra estava al costat d'un mur i s'ha trencat en el moment que l'han enderrocat, revelant així el petit tresor que estava ocult des de feia segles a l'interior. El Servei cientificotècnic (SCT) del Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) ha rebut l'encàrrec de la Paeria de Lleida de restaurar aquestes monedes, que estan fabricades amb un aliatge de plata i coure, motiu pel qual es coneixen com a billó. "En un primer moment, els arqueòlegs de la Paeria van trobar 77 monedes, però després n'han aparegut 3 més", explica la coordinadora tècnica del Laboratori d'Arqueologia de la UdL, Carme Prat. 

Les monedes que s'han pogut netejar fins ara daten de la primera meitat de l'alta edat mitjana. Concretament, es van encunyar el segle XII, a l'època d'Alfons I d'Aragó (1104-1134), segons informa la UdL. Les peces que les especialistes de la Universitat de Lleida han pogut desempolsegar fins al moment són iguals a unes recuperades a l'antic call jueu de Lleida alguns anys enrere, i que va netejar el mateix laboratori. Potser entre les que queden per rentar n'hi ha d'altres datacions, però caldrà esperar. "L'oxidació del coure fa que les peces siguin molt fines i això dificulta la seva restauració", assenyala Prats. El material que ha arribat al laboratori de la UdL inclou les restes del recipient de ceràmica i fragments del teixit de l'antiga bossa.

Procés de neteja de les monedes de billó al laboratori de la Universitat de Lleida: Foto: UdL

Localitzats habitatges i carrers medievals

En els treballs d'excavació, els arqueòlegs han trobat murs d'habitatges i dos carrers, que estaven situats a l'exterior de les muralles que envoltaven la ciutat entre els segles XII i XIV. Els experts apunten que l'assentament coincideix amb el moment d’ocupació del barri de Sant Pau del Mercadal, que ja havia estat localitzat parcialment durant les excavacions fetes amb motiu de la construcció de l’aparcament soterrani de l'estació l’any 2008.

Així avança l'excavació arqueològica al solar de la futura estació d'autobusos. Foto: Paeria de Lleida
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!