Una troballa fascinant i impactant. Això és el que s'han trobat un grup d'arqueòlegs a les profunditats del mar Adriàtic: una ciutat submergida, de 7.000 anys d'antiguitat, envoltada d'una xarxa de rius i estuaris, perfectament conservada. La ciutat s'ha trobat a la costa de l'illa de Korčula, a Croàcia, i estaria associada a la cultura neolítica de Hvar. El descobriment d'aquesta ciutat podria canviar la comprensió de les primeres civilitzacions del mar Mediterrani. L'equip d'arqueòlegs, amb el Dr. Simon Fitch al capdavant, ha revelat que aquest assentament, conegut com a Soline, va quedar sepultat després de la pujada del mar al final de l'última Edat de Gel. Fent servir cartografia 3D d'alta resolució, els investigadors han reconstruït el seu entorn i han trobat pistes en excel·lent estat de conservació. "El paisatge és més divers del que ens pensàvem", va explicar el Dr. Fitch, que subratllava així que amb aquest descobriment es poden trobar més assentaments similars.

La ciutat de Soline és una demostració de la perspicàcia neolítica, ja que estava connectada al continent per una antiga carretera de l'Edat de Pedra, ara submergida a 4 metres de profunditat. Aquest camí és la prova de com les comunitats s'adaptaven al seu entorn per satisfer les seves necessitats. Gràcies a eines d'alta tecnologia, els arqueòlegs han aconseguit mapar més rius i entorns de la regió, que fan pensar que hi havia molta activitat humana abans que l'aigua cobrís la zona. 

Entendre les rutes comercials

"El descobriment no només té importància arqueològica, sinó que també permet veure com les civilitzacions antigues van enfrontar l'augment dels nivells del mar", va assenyalar el Dr. Fitch. Els científics també busquen entendre com aquestes civilitzacions utilitzaven el medi ambient, des de les rutes comercials fins a les pràctiques agrícoles. Aquestes dades podrien oferir perspectives sobre la relació entre els humans i la natura al llarg dels segles.

El mar Adriàtic és un niu de descobriments per als arqueòlegs; a prop de Soline, per exemple, s'hi va trobar un naufragi de 2.200 anys d'antiguitat i un altre assentament Hvar a l'illa de Korčula, que data del 4900 aC. Aquest darrer, descobert el 2021, reforça la importància de la regió per estudiar civilitzacions prehistòriques. Aquesta troballa se suma a altres ciutats submergides al mar Mediterrani, com ara Pavlopetri, a Grècia, la més antiga d'Europa. L'exploració d'aquests jaciments promet revelar més secrets sobre l'organització de les societats prehistòriques i la relació amb el mar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!