El descobriment d'unes ruïnes a la província xinesa de Shandong (est) situa l'inici de la construcció de la Gran Muralla 300 anys abans del que es pensava fins ara, amb els seus trams més antics erigits entre finals de la dinastia Zhou (1046-771 aC) i inicis del Període de les Primaveres i Tardors (770-476 aC). L'excavació que va portar a aquesta troballa va tenir lloc entre maig i desembre de l'any passat en una àrea de 1.100 metres quadrats del poble de Guangli i va incloure la recuperació d'artefactes, ossos d'animals i restes de plantes, recull aquest dilluns el diari Global Times.
El lloc és part de la Gran Muralla Qi, que s'estén al llarg de 641 quilòmetres i és considerat el més llarg i antic dels trams de la cèlebre construcció. Segons l'expert de l'Institut d'Antiguitats i Arqueologia de Shandong i cap de l'excavació, Zhang Su, l'edat de les muralles es divideix en una fase primerenca i una altra de tardana. Les primerenques es remuntarien a la dinastia Zhou i, la major part de les tardanes, al període dels Estats Guerrers (475-221 aC).
Un assentament abans de la construcció de la Gran Muralla
"Aquest descobriment avança la data de construcció de la Gran Muralla i la situa com el tram més antic conegut a tota la Xina", va indicar al rotatiu Liu Zheng, membre de la Societat Xinesa d'Antiguitats, per a qui la nova informació "marca una fita" en la investigació sobre el monument més famós del país asiàtic.
A més dels murs, durant l'excavació es van trobar dues residències del període Zhou que mostren els fonaments quadrats amb cantonades arrodonides característics dels habitatges semisoterranis d'aquesta dinastia i que suggereixen que abans de la Gran Muralla hi va haver un petit assentament en aquest lloc. Una altra de les troballes, a un quilòmetre i mig al nord de la Gran Muralla, va ser la "ciutat" de Pinyin, un assentament del qual hi ha registres en textos històrics. "La proximitat de Pinyin a la Muralla indica que no només servia com a mecanisme de defensa, sinó que també jugava un paper estratègic per controlar rutes de transport crucials", va agregar Zhang.
La Gran Muralla, patrimoni Mundial de la Unesco des de 1987, està formada per la que en origen eren nombrosos trams inconnexos construïts pels petits estats per defensar-se de les invasions provinents del nord. Va ser l'autoproclamat primer emperador de la Xina, Qin Shi (221-210 aC), qui va decidir unir-los connectant un tram de milers de quilòmetres que van impedir a les hordes mongoles d'arquers a cavall un fàcil accés a l'imperi.
Avui, la construcció s'estén al llarg de més de 20.000 quilòmetres que inclouen 15 regions de nivell provincial, entre elles Pequín, les províncies del nord de Hebei i Mongòlia Interior i les de Gansu i Xinjiang al nord-oest.