Desconvocada la vaga de transportistes espanyols en suport als agricultors, que va començar aquest dissabte. En un breu comunicat, la Plataforma per a la Defensa del Sector de Transport de Mercaderies per Carretera Nacional-Internacional ha informat que aviat faran les "declaracions i explicacions corresponents" després d'haver desconvocat l'aturada aquest dilluns. Recordem que la plataforma ja va paralitzar part de l'activitat econòmica de l'Estat el març del 2022 i ara ha aprofitat les tensions per sumar-se a les protestes del camp promogudes per la Plataforma 6-F. La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (Fenadismer) havia aprovat no secundar cap aturada indefinida del sector en solidaritat a les protestes agrícoles.

"Des d'aquest moment queda convocada de manera oficial una aturada nacional indefinida", va anunciar dissabte el líder de la plataforma, Manuel Hernández, després d'una votació a mà alçada en què van participar desenes de persones que es van concentrar a l'esplanada de l'estadi Metropolità (Madrid) per unir-se a les protestes agrícoles. La ramadera i exmilitant de Vox Lola Guzmán, portaveu de la Plataforma 6-F, va assegurar que la reunió no era "cap acte polític". "No ens convoca cap partit polític, no volem cap sindicat ni agrari ni polític ni res. Això és el poble contra els governants, contra els polítics", va afirmar, tot exigint que els ministres d'Agricultura i de Transport es reunissin per respondre els seus reclams. Hernández ja havia acusat el govern espanyol "d'abocar-los al conflicte per no asseure's a escoltar".

Una vaga sense seguiment a Catalunya

La concentració a l'exterior de l'estadi Metropolità va acabar amb altercats. Un cop els transportistes i els agricultors havien ratificat la decisió de convocar una aturada indefinida, els assistents van intentar saltar-se unes tanques amb la intenció de tallar la M-40 i la policia espanyola va carregar contra la concentració, provocant diversos ferits. A més, la mobilització a Madrid va punxar: s'havia fet una crida a col·lapsar la ciutat com ja s'havia fet a Barcelona, però aquest escenari no es va produir. Tampoc no hi va haver protestes davant la seu del PSOE, a Ferraz, on s'havia instal·lat un macrodispositiu.

A Catalunya, la vaga dels transportistes tampoc no va tenir èxit. L'associació d'autònoms-pimes transportistes catalans (AGTC) no van secundar l'aturada, ja que "no es donen les circumstàncies per convocar en aquest moment una mesura de pressió límit". Així, van pronosticar un "seguiment insignificant a Catalunya, donada la nul·la implementació territorial de la plataforma convocant". L'AGTC va insistir que el sector no es troba en una "situació crítica" i va assegurar no entendre "a quins interessos reals respon la convocatòria, ja que la problemàtica i necessitats del sector agrari són molt específiques i diferents de les del sector del transport". En aquesta línia, les mesures aprovades en els últims dos anys han permès "alleujar l'impacte per la pujada de combustibles".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!