Descobriment científic de primer ordre en l’àmbit de la salut i la investigació sobre els antibiòtics. Un grup de científics ha descobert una nova classe d’antibiòtic que sembla ser capaç de matar un dels tres bacteris considerats dels més perillosos contra la salut humana a causa de la seva resistència a antibiòtics ja existents. Segons ha publicat aquest dimecres la revista Nature, la investigació científica ha obtingut resultats prometedors en assajos amb ratolins i ara es prova també amb humans.
L’Acinetobacter baumannii resistent a carbapenems (CRAB) -una família d’antibiòtics d’ampli espectre- està classificada com a patogen crític de prioritat 1 per l’Organització Mundial de la Salut i coma amenaça urgent pels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, segons informa l’agència Efe.
Investigacions fetes a Suïssa
Aquesta s’ha convertit en “un important patogen mundial amb limitades opcions de tractament” i fa més de 50 anys que no arriba als pacients cap nova classe química d’antibiòtics amb activitat davant d’aquesta, assenyala l’estudi liderat per Claudia Zampaloni, del Centre d’Innovació de la farmacèutica Roche a Suïssa.
A. baumannii és una espècie de bacteri difícil d’eliminar perquè té una membrana externa que conté lipopolisacàrid (LPS), resistent a la penetració de diversos antibiòtics. Aturar la síntesi del LPS i el seu transport a la membrana externa redueix la viabilitat cel·lular i pot augmentar la susceptibilitat a alguns antibiòtics.
L’equip ha descobert i ha desenvolupat un candidat clínic pertanyent a una nova classe d’antibiòtics, un pèptid macrocíclic lligat denominat zosurabalpina que mostra “una prometedora activitat antibacteriana contra la CRAB”, d’acord amb Nature.
Què fa aquest prometedor nou fàrmac?
Aquest fàrmac impedeix que la LPS arribi a la membrana externa del bacteri en inhibir el complex de transport que facilita el seu moviment a través de les capes. En les proves de laboratori i models de ratolí, l’antibiòtic va mostrar ser “eficaç en el tractament d’aïllats de CRAB molt resistents als fàrmacs”, superant els mecanismes de resistència dels antibiòtics existents.
L’estudi apunta que la zosurabalpina pot eludir els mecanismes de resistència existents, però el potencial d’aparició de resistències a aquest nou compost requereix més investigació en condicions clínicament rellevants. Les dades mostren, en conjunt, el potencial de la zosurabalpina com a antibiòtic i s’han iniciat assajos clínics en humans per continuar desenvolupant aquest compost amb l’objectiu de proporcionar una opció de tractament per a les infeccions invasives causades per CRAB, segons afegeix l’estudi.