Un consorci de recerca format per l'empresa Marsi Bionics, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i els Hospitals Universitaris de Madrid han desenvolupat el primer exoesquelet pediàtric per a ús en entorns quotidians, l'Explorer, i que els nens amb alteració de la marxa podran utilitzar a casa, a l'escola, el parc o altres espais exteriors.

La startup Marsi Bionics ja havia desenvolupat, en col·laboració amb el CSIC, l'Atles 2030, el primer exoesquelet pediàtric del món, però que era d'ús exclusivament clínic. La seva CEO, Elena García Armada explica que fruit d'aquest dispositiu neix l'Explorer, ja que els nens quan el provaven en els entorns hospitalaris, i hi guanyaven confiança, de seguida demanaven poder portar-lo a casa i a l'escola. "En posar-se dempeus un nen amb un exoesquelet, el primer que se n'adona és que el món li canvia", relata Garcia Amada, que destaca sobretot que els obre "a una certa autonomia en el joc".

La investigadora relata que més enllà dels jocs també els augmenta les possibilitats en les seves "activitats de la vida quotidiana", i en encadenar accions que abans eren infinitament més complicades per ells. "S'acosten a una taula, agafen un telèfon i truquen a la seva mare, tot en qüestió de segons", una situació que els investigadors creuen que demostra que "els permet integració social i una certa exploració del món".

Els nens i les famílies estan meravellats amb l'Explorer

La directora de Marsi Bionics explica que el primer nen al qual se li va permetre portar l'exoesquelet al seu col·legi va ser en Jorge, que el dia del seu aniversari va entrar a classe "presumint d'aquest dispositiu" i explicant als seus companys com funcionava. Un fet com aquest assegura que és una autèntica revolució, perquè suposa un "canvi de paradigma" de la discapacitat en permetre "complementar les capacitats" que els falten a aquests nens per a poder dur a terme les seves activitats quotidianes "amb una certa normalitat". L'Explorer també ha revolucionat la vida de les famílies que l'han incorporat en el seu dia a dia. La mare de la Minerva, una nena amb paràlisi cerebral que ha participat en els assajos clínics de l'Explorer, està molt contenta amb aquesta innovació, amb què la seva filla "està molt còmoda" i "gaudeix". Ha assenyalat que gràcies a l'exoesquelet, la seva filla és capaç de fer passos, dissociar les cames o pujar a un tamboret per a rentar-se les dents

Una revolució en la vida dels infants amb paràlisi

Aquest exoesquelet que encara es troba en fase de prototip i pendent del marcatge de la CE, compta amb un seient automàtic que permet transformar el dispositiu en una cadira de descans integrada, facilitant l'ús continu i la comoditat del nen. Està pensat perquè cada dispositiu evolucionarà amb el mateix creixement del nen, abastant un rang d'edat aproximat des del dues fins als 17 anys, permeten un acompanyament al llarg del seu desenvolupament. El seu ús en exteriors es preveu que afavoreixi la rehabilitació, però també la inclusió i la participació dels menors en activitats diàries. "Això no és només un dispositiu, canviarà la vida dels nens, els permetrà explorar, jugar, participar en el seu entorn. Canviarà la vida de les seves famílies, oferint-los una eina segura i accessible per a acompanyar-los en el seu creixement, i canviarà la nostra societat, perquè una societat que aposta per la inclusió i la innovació és una societat que avança", ha conclòs García.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!