Una associació militar que compta amb 4.000 soldats afiliats, en concret l’Asociación de Tropa i Mineria Española (ATME), ha signat un conveni amb l’empresa Desokupa, que dirigeix l’ultradretà Dani Esteve, perquè imparteixi cursos de formació en seguretat privada i es beneficiïn dels serveis de desallotjament extrajudicial que ofereix. L’objectiu d’aquest conveni, segons informa El País, és donar una sortida professional als militars que, per imperatiu, han d’abandonar les Forces Armades. Segons aquest conveni, els afiliats d’ATME tindran un descompte de fins al 50% en els cursos de seguretat que imparteix Desokupa i en els serveis de desallotjament d’habitatge en cas d’okupació. A més, Desokupa també s’ha compromès a “oferir llocs de treball” als soldats que superin els seus cursos, sempre que “siguin adients al seu perfil”.
El precedent del conveni amb el SUP
Aquest conveni va en la línia del que l’empresa de Dani Esteve va signar amb el Sindicat Unificat de Policía (SUP) l’agost passat per formar 30.000 agents en “defensa personal”, el que va provocar una forta polèmica, nombroses dimissions en el SUP, i va portar el Ministeri de l’Interior a obrir un expedient informatiu i estudiar la possibilitat de retirar la subvenció pública que rep aquest sindicat. Altres organitzacions, com el sindicat majoritari de seguretat privada de Catalunya, ADN Sindical Seguretat i Serveis de Catalunya, va signar un acord de col·laboració amb Desokupa. L'octubre del 2022 també va ser polèmic el contracte que va signar l’Ajuntament de Premià de Dalt per 3.000 euros anuals per rebre assessorament contra les ocupacions mafioses. Segons Esteve, l’empresa té subscrits convenis amb 15 ajuntaments en total en diversos territoris de l’estat espanyol.
Reincorporació a la vida civil
ATME és una de les organitzacions professionals de militars que està reconeguda oficialment. Va ser fundada el gener de 2012 exclusivament per personal de tropa i marineria de qualsevol ocupació i modalitat professional (compromís inicial, de llarga durada o militars de carrera) dels tres exèrcits espanyols. El seu president és Marco Antonio Gómez Martín, que forma part del Consell de Personal de les Forces Armades (Coperfas), òrgan assessor del Ministeri de Defensa en matèria de personal, i que va explicar que el conveni amb Desokupa, que es va signar dilluns, “se circumscriu dins dels múltiples que ja té signats amb altres centres i acadèmies de formació per facilitar la permanència dels militars a les Forces Armades o la reincorporació a la vida civil”, afirma ATME en una nota de premsa.
Aquest conveni, segons Gómez Martín, s’argumenta en la necessitat que té ATME de buscar una sortida laboral donat que “és l'única que en finalitzar el període de formació no li és concedida una titulació acadèmica oficial”. A més, al·lega que el títol militar de Seguretat i Defensa, que reben els soldats de l'Exèrcit de Terra, no acredita per treballar després com a agents de seguretat privada. Aquells que en complir els 35 anys han d’abandonar les Forces Armades si no han accedit a una de les places de tropa permanent, tenen dificultats a trobar una sortida professional, i amb aquest conveni es pretén obrir noves opcions treballant com a agents en el camp de la seguretat privada.
Desokupa no és un centre autoritzat
La titulació que puguin obtenir aquests militars que passin els cursos de Desokupa, però, poden no servir de manera oficial per obtenir una ocupació com a vigilant de seguretat privada, donat que, segons El País, l'empresa de Dani Esteve no figura al Registre Nacional de Seguretat Privada que inclou els centres autoritzats per impartir cursos de seguretat privada, i tampoc no ha demanat la seva inscripció, segons fonts del Ministeri de l'Interior. Això suposa que els cursos de tècniques de combat personal que ofereix Desokupa, impartits per “membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat”, segons la seva web, no estan homologats oficialment ni acrediten per obtenir una feina com a vigilant de seguretat.
Procediments qüestionats
Desokupa, empresa fundada en 2016 per Daniel Esteve, que opera sota el nom legal de Conciencia y Respeto 1970 SL, disposa d'un equip multidisciplinari d’advocats, mediadors i experts en seguretat, i tot i que assegura que tots els seus procediments es realitzen conforme a la legislació vigent, treballant amb advocats especialitzats en dret de la propietat, els seus mètodes són qüestionables, ja que utilitza tècniques intimidatòries i violentes per desallotjar ocupants il·legals, operant al marge de les ordres judicials. L’empresa s’ha enfrontat a nombroses denúncies i el seu fundador té un historial policial que inclou diversos delictes i recentment s’ha enfrontat a acusacions d'amenaces i coaccions a treballadors del programa Equipo de Investigación de La Sexta.
Vincles amb l’extrema dreta
Des del punt de vista polític, Daniel Esteve té connexions amb l’estrada dreta, incloent-hi relacions amb Santiago Abascal, líder de Vox, i també col·labora amb figures mediàtiques d'extrema dreta com Alvise Pérez i Vito Quiles per amplificar el missatge. Desokupa també té vincles amb Víctor de Aldama, l’aconseguidor de la trama de les mascaretes del cas Koldo i recentment el seu líder, Daniel Esteve, va escoltar-lo fins al Tribunal Suprem, on va prestar declaració. Partits com Sumar han demanat la seva il·legalització, qualificant-la com un “grup violent” amb tendències xenòfobes i feixistes.