Catalans per la Independència ha desplegat una bandera negra independentista gegant aquest diumenge al matí, el dia en què fa 50 anys que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va concedir al compositor Pau Casals la Medalla de la Pau.
Es tracta d'una bandera negra independentista amb unes dimensions de 60 per 40 metres, que entre les 11 i les 12 hores s'ha desplegat per parts davant del pavelló municipal Girona-Fontajau, a la llera del riu Ter. Després del desplegament, representants de 21 Raons —que reuneix encausats per l'1-O a Girona— han fet parlaments. Els Sanitaris per la República també han acudit a l'acte.
El 24 d'octubre de 1971 el violoncel·lista Pau Casals i Deilló (1876-1973) va rebre la medalla de la Pau de les Nacions Unides. I és que l'ONU va reconèixer que Casals va dedicar la seva vida a la veritat, la bellesa i la pau, com a home i com artista.
En el seu discurs, Casals va deixar clar els seus orígens: "Deixeu-me que us digui una cosa: jo soc català. Catalunya és avui una regió d'Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Jo us n'explicaré el perquè. Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra. Catalunya va tenir les primeres Nacions Unides: al segle XI totes les autoritats de Catalunya es van reunir en una ciutat de França —aleshores Catalunya— per parlar de pau, al segle XI... pau al món i contra les guerres, la inhumanitat de les guerres... això és Catalunya".
Malgrat que la figura de Casals era admirada i respectada arreu del món, a l'Estat espanyol era silenciada, ja que l’Espanya de Franco renegava del violoncel·lista per la reivindicació que feia aquest del seu poble i les seves arrels.
Homenatge al músic a la Diada 2021
L'11 de setembre de 2021, amb motiu de la Festa Nacional de Catalunya, es va commemorar el discurs de Pau Casals a l’ONU.
L'homenatge, que va tenir lloc davant les quatre columnes de Montjuïc, va comptar amb la direcció artística de l’actriu, autora i directora Marta Bayarri i la direcció musical del cantant i compositor Jofre Bardagí i les intervencions d'artistes com Natàlia Barrientos, Paula Vicente, Guim Puig o Aurora Bauzà. També van participar formacions com Brossa Quartet de Corda i el Cor de Noies de l’Orfeó Català.
A l’acte hi van assistir les principals autoritats del país: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i altres membres de l'executiu. També hi va anar el cap de l’oposició, Salvador Illa, i els expresidents José Montilla i Artur Mas.