La sequera extrema històrica que pateix Catalunya afecta molts àmbits i molts sectors, com és el que afecta l’activitat dels ports catalans. Actualment, les embarcacions utilitzen l’aigua potable per recarregar els dipòsits d’aigua de boca i també per les tasques de neteja de les cobertes i els ponts després d’una sortida al mar, fer una neteja general en començar la temporada o quan es navega per plaer. Les restriccions per la sequera de l’estat d’emergència decretada pel Govern el passat 1 de febrer prioritzen els recursos hídrics pel consum de boca i penalitzen que l’aigua s’utilitzi per tasques de neteja, i per això Ports de la Generalitat està explorant l'opció d’instal·lar dessaladores mòbils en alguns ports catalans, a cavall entre els ports esportius i els pesquers.
Evitar gastar aigua per al consum de boca
La directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, ha iniciat converses amb la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, segons informa La Vanguardia, i els va traslladar la idea de portar dessalinitzadores mòbils alguns ports catalans, que l'organització de pescadors veu amb bons ulls. Aquesta solució permetria destinar els recursos a la xarxa de subministrament pel consum de la població i no utilitzar l’aigua potable per tasques de neteja, segons reconeix a aquest diari el president de la Federació de Confraries, Antoni Abad.
Moltes de les poblacions que compten amb ports pesquers i recreatius veuen com la seva població s’incrementa considerablement en les èpoques d’estiu, per això aprofitar tots els recursos hídrics pel consum de boca és important. A més, no es poden deixar de fer les tasques de manteniment dels vaixells, que exigeixen fer el baldeig de les cobertes amb aigua dolça per evitar que els materials, especialment les peces metàl·liques, es facin malbé.
Prova pilot a Tarragona
La idea d’utilitzar petites dessaladores portàtils per reduir l’ús d’aigua de boca i mitigar així els efectes de la sequera no és nova. De fet, el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, ja va obrir la porta a aquesta solució el passat gener. El Port de Tarragona té en marxa una prova pilot per implementar dessaladores portàtils que poden generar 7 metres cúbics diaris, segons va informar l’ACN. L’aigua es destina a tasques de neteja, però hi ha l'opció de destinar l’aigua a altres usos. Garreta ja va manifestar en aquell moment que aquesta opció també pot ser vàlida per a l'àrea metropolitana de Barcelona i ha apuntat que portar aigua en vaixells és car.
Més a llarg termini, Garreta també va explicar que projecta fer una planta dessalinitzadora a Salou. Seria a la zona de l'antiga pedrera, molt a prop de la Pineda, a primera línia de mar, en uns terrenys de 8,5 hectàrees que ja són propietat del port de Tarragona. La idea del president passaria per "restituir el volum original" de la zona, fer-hi un amfiteatre per acollir propostes culturals "i a sota una gran dessalinitzadora". "Podem generar aigua per a Vila-seca, Salou, Cambrils, Tarragona o Reus", va assegurar, i obrir la porta que l'Agència Catalana de l'Aigua, el Consorci d'Aigües de Tarragona o l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) se'n poguessin proveir, igual que la indústria, sigui per al seu funcionament o per produir hidrogen verd.