El sector turístic se les empesca per afrontar la sequera en ple estat d'emergència. Els hotelers de Lloret de Mar (Selva) tenen previst comprar una dessalinitzadora mòbil per omplir piscines i subministrar també aigua de boca als veïns en plena temporada turística. La dessalinitzadora tindrà un cost d'1,5 milions d'euros, que serà assumit pels hotelers, i s'instal·larà en un extrem de la platja del municipi. La previsió és que entri en servei el mes de maig.
La dessalinitzadora mòbil tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d'aigua de mar per hora. Segons ha explicat aquest dijous el president del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, la intenció és que l'experiència es repeteixi en altres municipis de la Costa Brava. L'objectiu d'aquesta mesura és garantir que les piscines d'hotels, càmpings, apartaments i altres allotjaments turístics estiguin plenes durant tot l'estiu. Els excedents es destinaran al subministrament d'aigua de boca.
Dessalinitzadora mòbil, a la Platja Gran
La dessaladora s'instal·larà en un extrem de la Platja Gran de la localitat i captarà l'aigua de mar directament d'un pou natural que hi ha a la sorra. Això permetrà, segons ha explicat Enric Dotras, que ja hi hagi un mínim filtratge. L'empresa encarregada del projecte és la mateixa que va posar en servei una dessaladora a Port de la Selva l'any 2018, per garantir el subministrament a la població. La dessalinitzadora mòbil tractarà fins a 50.000 litres d'aigua de mar per hora, que se servirà mitjançant camions cisterna.
El cost de la dessalinitzadora és d'1,5 milions d'euros que pagaran els adherits al Gremi d'Hostaleria de Lloret. "Hem fet càlculs i ho hem dividit entre els llits que suma cadascun per saber què pertoca", ha concretat Enric Dotras. El Gremi d'Hostaleria de Lloret té 120 establiments adherits, que sumen més de 40.000 places: 30.000 són hoteleres, 5.000 a càmpings i la resta, d'apartaments turístics. "Tenim clar que pagar la dessaladora és voluntari, però d'entrada calculem que el 80% dels agremiats hi estarà a favor i esperem arribar al 100%", ha concretat Dotras.
Conveni amb l'ajuntament de Lloret de Mar
La intenció és cedir la dessalinitzadora a l'ajuntament de Lloret mitjançant un conveniu, perquè, un cop disposi dels permisos de l'Agència Catalana de l'Aigua i del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, es pugui destinar també l'aigua a la xarxa pública.
Enric Dotras ha destacat que la dessaladora mòbil permetrà garantir que les piscines, un dels atractius que busquen els turistes, estiguin plenes en plena temporada. Així, ha explicat que davant la situació provocada per la sequera, hi ha hagut establiments -sobretot, grans cadenes- que s'havien plantejat retardar l'obertura o estudiar aplicar expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a l'espera de com evolucionés la situació. El Gremi reclama evitar missatgers alarmistes que espantin els turistes.
L'opinió de l'ACA
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha assegurat que desconeix el projecte de la dessalinitzadora que compraran els hotels de Lloret de Mar per poder omplir les piscines a l'estiu. Fonts de l'ACA han afirmat a l'ACN que no n'estaven al cas i, per tant, s'han remès a les restriccions vigents que preveu el pla sequera. És a dir, han recordat que en la situació d'emergència actual no es poden omplir ni reomplir les piscines amb aigua potable sempre que sigui per a un ús lúdic. Tanmateix, han assegurat que si els presenten el projecte podrien estudiar la viabilitat de la proposta.