El règim de competència oberta en el qual actualment es presta el servei de subministrament i manteniment de comptadors d'aigua dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que presideix Ada Colau, sembla tenir els dies comptats. El passat 19 de gener, l'Àrea d'Ecologia de l'AMB, dirigida per Eloi Badia (BComú), va llançar un concurs per a la redacció d'un estudi que millori "el subministrament i el manteniment dels comptadors d'aigua potable de l'àrea metropolitana de Barcelona".
El cocktail de possibles il·legalitats: prevaricació, tancament de mercat, falta de competència
La possible il·legalitat de la licitació rau en la falta de competència que té l'AMB per regular, o fins i tot intentar expropiar, un mercat privat. Segons experts penalistes consultats, el risc d'incórrer en el delicte de prevaricació per part dels integrants de la Mesa de Contractació és elevat.
A més, la finalitat de l'estudi atemptaria frontalment contra la regulació aplicable en matèria de defensa de la competència i contra la pròpia doctrina de l'Autoritat Catalana en la matèria, que té dit que el mercat del subministrament i manteniment de comptadors és un mercat liberalitzat d'acord amb la normativa de metrologia, i, per tant, diferent del mercat regulat de subministrament d'aigua.
Licitació a mida de Leonard Carcolé, el consultor fetitxe d'Eloi Badia?
Resulten molt sospitosos els escassos 15 dies en què possibles licitadors poden presentar la seva proposta. Un termini sens dubte insuficient per presentar una proposta sòlida tècnicament.
No són poques les veus que apunten que la redacció i requisits estan dirigits perquè CAPIOL, Infrastructure and Asset Management, empresa cofundada i dirigida per Leonard Carcolé, un extreballador d'Agbar, ara reconvertit en guru d'Eloi Badia per a la remunicipalització del servei d'aigua, sigui qui s'emporti el gat a l'aigua en el concurs.
No seria la primera vegada que CAPIOL resulti guanyadora d'un concurs de l'AMB. Carcolé i la seva consultora acostumen a sortir vencedors en aquelles licitacions impulsades pel sector més radical de l'entitat metropolitana i més bel·ligerant per la municipalització de l'aigua.
Leonard Carcolé, l'arquitecte de la fallida operació ATLL
8 anys després, encara és impossible oblidar l'operació ATLL. Una privatització totalment matussera i les conseqüències de la qual encara paguen els contribuents. Darrere d'aquesta qüestionable actuació trobàvem Leonard Carcolé, antic director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Un professional del món de l'aigua amb una trajectòria curiosa i erràtica, que ha passat de ser treballador de la companyia Agbar a ser un dels grans defensors de la municipalització. Carcolé ara es mou a l'ombra de Badia i de les associacions que reclamen una gestió pública de l'aigua.