Per primera vegada detecten un llop a l'àrea metropolitana de Barcelona. En concret, a Santa Coloma de Gramenet, a la Serralada de Marina. Segons ha explicat El Periódico, les imatges del llop són de l'hivern de l'any passat quan els treballadors del parc van observar que les càmeres havien detectat l'animal. Ara, la troballa surt publicat als llibres que analitzen l'estat dels mamífers a Catalunya. En els últims anys, s'han identificat diversos llops arreu de Catalunya. Fa uns anys es va detectar llops a la Vall de Núria, al parc natural de l'Alt Pirineu o el Baix Empordà, que va ser atropellat. Actualment, hi ha quatre llops identificats, de moment tots mascles, els darrers cinc anys no s'hi ha detectat cap femella i, per tant, cap evidència de reproducció. Els identificats es troben un a l'Alt Empordà, altre per l'Alta Ribagorça, el tercer pel Solsonès, i l'últim al Moianès. Aquest darrer seria el que ha viatjat per les muntanyes fins a arribar a la serra de Santa Coloma. Tanmateix, no existeixen proves que confirmin aquesta hipòtesi.
No hi ha perill d'atac
La troballa del llop tan a prop de Barcelona no ha de ser un motiu de preocupació, segons apunta El Periódico. Així doncs, defensen que els atacs d'aquest animal a les persones és molt improbable, malgrat que sí que existeix un cert perill per als ramats de cabres i ovelles en extensiu. El que encara han de determinar els experts és quant temps necessitaran els llops per acabar reproduint-se i instal·lant-se definitivament a Catalunya.
És habitual que els llops facin grans viatges en cerca d'aliment i no és estrany que facin llargues distàncies quilomètriques. A diferència de l'os, el llop pot viure en molts espais de Catalunya, ja que, aprofitar els cultius, boscos o arbrats que es vagi trobant pel camí. És a dir, que es pot adaptar a les diferents zones de Catalunya.
Grup de treball per anticipar-se a l'arribada de llops
Un nou grup de treball liderat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha creat per anticipar-se a una possible presència de més exemplars de llop a Catalunya. És el Grup de Treball del Llop a Catalunya, un òrgan que es va reunir per primera vegada aquest dimecres a Barcelona. Està liderat per Acció Climàtica i integrat per representants del sector ramader, l'ambiental i experts. La missió del grup és consensuar amb els sectors implicats les accions a impulsar per a la prevenció i la gestió del conflicte amb el llop si finalment s'arrela una població estable a Catalunya. Així, l'objectiu és que serveixi per concretar accions per millorar la coexistència entre el llop i les poblacions locals.
Entre els objectius del nou òrgan també hi ha el de facilitar sinergies i teixir relacions entre tots els actors socials, en especial les organitzacions professionals agràries i ramaderes i el tercer sector ambiental. Aquest espai servirà també per consensuar, entre les diferents àrees de l'Administració i les organitzacions agràries, ramaderes i ambientals, les principals accions de "gestió" del llop. Aquest nou espai de debat estarà format per representants de les organitzacions professionals agràries i ramaderes, representants del tercer sector ambiental i plataformes de la societat organitzada que ja tracten aquest tema com el Grup Llop Catalunya, representants de les administracions competents i experts en la temàtica.