S'ha detectat la presència d'una lloba a Catalunya per primera vegada en més de quinze anys, segons ha confirmat el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Tal com ha avançat l'Ara aquest divendres, proves genètiques han pogut confirmar-ne la presència a la zona de Cistella (Alt Empordà) en els últims cinc mesos. Es tracta d'una zona on també hi ha un mascle, tot i que no hi ha evidències que s'hagin reproduït.

Va ser a l'abril quan es va detectar que un llop passejava per Cistella, però ara hem sabut que es tractava d'una femella. Concretament, és la primera lloba que es troba a Catalunya des del 2008, quan se'n va localitzar una molt a prop de dos mascles. En aquella ocasió, no hi havia cap senyal de reproducció i, per tant, no es podia declarar que l'espècie estava oficialment establerta al país. És un cas similar a la lloba que passeja per l'oest de l'Alt Empordà: comparteix comarca amb un mascle detectat a la zona de l'Albera, tot i que fonts de Territori insisteixen que no hi ha evidències que hagin compartit espai o que s'hagin reproduït.

Cinc llops a Catalunya

La troballa d'aquesta femella arriba després de l'atac de dos ramats a Cistella i Cabanella a la primavera, tot i que no hi ha cap prova que determini si aquest atac va ser a mans de la lloba. Tanmateix, podria ser probable que fos així. En el marc de la taula de seguiment del llop, on aquest divendres s'ha donat la notícia de la troballa, també s'ha anunciat un augment del pressupost destinat a compensar els danys.

Ara per ara, a Catalunya hi ha registre de cinc llops: la femella en qüestió i quatre mascles. Ja hem dit que a l'Alt Empordà n'hi ha dos, la femella a Cistella i un mascle a l'Albera. La resta són a l'Alta Ribagorça (assentat des del 2021), un altre entre el Solsonès i l'Alt Urgell, i un últim a la Cerdanya. Fins que no hi hagi reproducció no es pot parlar oficialment de l'establiment de l'espècie al país, cosa que obligaria l'administració a tirar endavant un pla de protecció. Cal recordar que des de l'any 2000 han arribat una vintena d'individus procedents de França, només un dels quals era una femella: la detectada el 2008, de la qual tampoc no hi va haver evidències de reproducció. Més de quinze anys després, existeix la possibilitat que sí que n'hi pugui haver i que comencem a parlar del retorn del llop.
 

Imatge principal: imatges del febrer del llop registrat a l'Alta Ribagorça / Agents Rurals
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!