Unes imatges han permès constatar, per primera vegada en més de 50 anys, la presència del turó europeu (Mustela putorius) a la Vall d'Aran, un animal en perill d'extinció, segons han informat aquest diumenge l'Ajuntament de Barcelona, el Zoo i l'empresa BSM. L'exemplar es va detectar el passat mes de juny, en el marc del projecte de seguiment de mesocarnívors que duen a terme el Grup Felins de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) i la Fundació Barcelona Zoo, i que a la Vall d'Aran també compta amb el suport del Conselh Generau d'Aran i la col·laboració de voluntaris de l'Associació Aran per a la Natura.
Per dur a terme aquest projecte, s'han establert més d'una trentena d'estacions de seguiment en diferents punts de Catalunya, amb un total de 12 càmeres de parany fotogràfic en cadascuna d'elles. Les imatges del turó europeu s'han captat en una parcel·la de la Fundació Barcelona Zoo que disposa d'una d'aquestes càmeres, un animal del qual no es tenia constància en aquesta zona dels Pirineus des dels anys 60.
📹 Captades les imatges d’un turó europeu a la Vall d’Aran.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) September 17, 2023
Feia més de 50 anys que no es detectava en aquesta zona del Pirineu la presència de turons, una espècie en perill d’extinció a Catalunya. pic.twitter.com/lwsf68nl7G
El turó europeu (Mustela putorius) està classificat com a espècie en perill d'extinció, segons el nou Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya, la qual cosa suposa la màxima categoria d'amenaça que contempla el catàleg. És per això que aquest animal se situa com el mamífer carnívor més amenaçat de la fauna de Catalunya. Durant els últims 30 anys, la població d'aquesta espècie i la seva àrea de distribució s'ha reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual. Ara mateix, el turó habita únicament en alguns punts de les comarques de Girona, a les planes de l'Alt i el Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter a la comarca del Ripollès.
Davant del risc d'extinció, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Fundació Barcelona Zoo i l'Associació Trenca van fundar el 2018 el projecte TuroCat, amb l'objectiu de revertir una situació que apropa el turó a la seva extinció a Catalunya. Una de les accions principals del projecte és la seva reintroducció en zones on ha desaparegut, així com el reforç poblacional en àrees on encara hi ha individus.