S'han detectat els primers casos d'infeccions per aigua estancada a Algemesí (Ribera Alta), segons han confirmat a RTVE fonts sanitàries aquest dilluns —tot i que la ministra de Sanitat, Mónica García, nega que hi hagi hagut cap brot—. Per evitar riscos, les autoritats han demanat als voluntaris que vagin a les zones afectades equipats amb pantalons, samarreta llarga, guants, mascareta i calçat adient. La Conselleria de Sanitat ha nomenat un coordinador per prendre mostres de les zones afectades, amb l'objectiu de detectar possibles incidències o problemes de salubritat.
🔴 DANA a València i Catalunya avui, DIRECTE
El Ministeri de Sanitat ha emès un comunicat per aclarir els dubtes sobre "els riscos que pogués suposar la contaminació d'aigües per cadàvers humans o animals", tot assegurant que "no hi ha evidència científica que siguin un risc important de malalties epidèmiques (còlera, tifus i altres) després d'un desastre natural". "La majoria de microorganismes no sobreviuen molt temps en el cos humà després de la mort", ha afegit el ministeri.
El risc de les aigües estancades
En aquesta línia, Sanitat ha recordat que "les infeccions que podrien causar aquests problemes no són epidèmiques a Espanya" i que, si sorgeixen infeccions, "és més probable que el seu origen provingui dels mateixos supervivents". "Tot i això, sí que és possible que algunes aigües o fangs estiguin contaminats i transmetin infeccions digestives, provocant diarrees o vòmits", ha precisat. És per això que el ministeri ha demanat que qualsevol troballa es comuniqui a les autoritats i professionals amb formació específica.
Finalment, el departament que dirigeix Mónica García ha expressat que "les aigües estancades representen un risc important perquè poden albergar patògens i atreure vectors de malalties, com mosquits, augmentant el risc d'infeccions". "Evita el contacte i segueix les recomanacions de neteja, alimentació i seguretat", ha conclòs.
Seguimos trabajando Ministerio y Conselleria de Sanidad desde todos los frentes para proteger a quienes más lo necesitan: víctimas, afectados y voluntarios.
— Mónica García (@Monica_Garcia_G) November 4, 2024
El principal reto ahora es la vigilancia epidemiológica y la prevención de brotes. Aunque circulan algunos bulos, ahora…
La ministra de Sanitat, Mónica García, ha fet una piulada després de conèixer-se la notícia i ha assegurat que "la Conselleria no ha detectat cap brot per les inundacions de la DANA". "Però el perill hi és i treballem per prevenir-lo. La prioritat és minimitzar els riscos perquè les aigües estancades poden ser perilloses. Cal reforçar tots els sistemes d'alerta i resposta", ha afegit.
Així doncs, García ha explicat que el seu departament està "actualitzant els protocols i les instruccions per intensificar les tasques de detecció, mostreig, identificació i seguiment". També ha anunciat que han enviat a València la màxima responsable actual del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, amb un equip de professionals que des d'aquest dilluns coordinen en el terreny amb la Generalitat Valenciana per prevenir brots. "No abaixem la guàrdia i doblem esforços per actuar abans que passi més temps des de l'inici de l'exposició", ha dit.