La polèmica que envolta el Mundial de Qatar ha provocat que s'hagi convertit en un altaveu per aficionats i diverses seleccions per reclamar la lluita pels drets humans. En especial, les manifestacions iranianes han estat objecte de repressió policial des que va començar el Mundial a Qatar. Aquest dimarts a la nit, després del partit entre Iran i els Estats Units, la policia de Qatar va detenir un aficionat iranià per portar una samarreta amb el missatge: "dones, vida i llibertat". “L'home va començar a corejar el que deia la seva samarreta, va ser en aquest moment quan la policia de Qatar el van reduir amb força i fins i tot el van tirar a terra.
خبرگزاری رویترز ویدیویی منتشر کرده که نشان میدهد پس از اتمام دیدار تیمهای ایران و آمریکا، پلیس قطر با برخوردی وحشیانه مردی را که فریاد «زن زندگی آزادی» سر میدهد، بازداشت میکند. pic.twitter.com/feQUKuGKuq
— ايران اينترنشنال (@IranIntl) November 30, 2022
Protestes contra la repressió a l'Iran
Molts aficionats de l'Iran van acudir a l'estadi amb samarretes amb el lema "dona, vida i llibertat", amb les cares pintades i fins i tot algun aficionat la portada tapada. "Em pinto la cara així per mostrar el que està passant a l'Iran, que la gent està sent assassinada i torturada cada dia" va afirmar una assistent. Precisament, en aquest partit també es van poder veure en les graderies de l'estadi al grup feminista Pussy Riot, que denunciaven la repressió contra les manifestacions que s'han apoderat de l'Iran des de la mort de Mahsa Amin. En les seves samarretes, portaven els noms de les quals creuen que van ser assassinades aquests dies.
Durant el partit, els missatges es van repetir en les xarxes socials per recordar els noms de les persones que han mort en el marc de la repressió governamental de les protestes en curs. L'Iran va quedar eliminat dimarts del Mundial de Qatar 2022 i els aficionats van cantar “mort al dictador, mort al dictador”. Durant les darreres setmanes la pressió sobre els futbolistes de la selecció per part del govern ha estat enorme. De fet, segons van apuntar diferents mitjans, el govern iranià hauria amenaçat als familiars dels jugadors de la selecció amb empresonar-los i fins i tot torturar-los si els futbolistes "no es comporten bé", després de la polèmica suscitada arran que es neguessin a cantar l'himne en el seu partit inaugural contra Anglaterra.
Censura al Mundial de Qatar 2022
La censura de Qatar contra la cultura LGTBI+ és una de les qüestions que ha aixecat més polèmica. Un aficionat va irrompre en la gespa de l'estadi de Lusail durant la trobada entre Portugal i l'Uruguai amb una bandera arc de Sant Martí per a reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI+. No obstant això, també portava un missatge imprès en la seva samarreta demanant "respecte per a les dones iranianes" en la part posterior, mentre que en la part davantera de la samarreta es llegia el missatge 'Salva Ucraïna', donant veu així a diversos missatges reivindicatius relacionats amb l'actualitat global. En el minut 51 del partit del Grup H de Qatar 2022, l'espontani va saltar a la gespa amb la bandera en una mà i va recórrer el terreny de joc. La bandera li va caure en la seva carrera quan era perseguit per les forces de seguretat i l'àrbitre Alireza Faghani la va recollir de terra. L'espectador va ser reduït i retirat de la gespa pels agents i el partit va continuar. Aquest esdeveniment ha succeït després que la FIFA amenacés a les federacions amb "sancions il·limitades" si persistien en l'ús del braçalet multicolor de la iniciativa OneLove que pretenia destacar les injustícies, sobretot aquelles relacionades amb el moviment LGTB, que es viuen al país de Qatar.
Banderazo LGTBI en el Portugal Uruguay.#Qatar2022 #QatarWorldCup2022 pic.twitter.com/WQhbOycca7
— Afectadas X la "Organización Criminal" BB Serveis (@AfectadosBBS) November 28, 2022