Gairebé dos mesos després, la policia espanyola ha detingut a Miranda d’Ebro, a Burgos, un home que relacionen amb l’enviament de les cartes explosives que durant el mes de desembre es van rebre en diverses seus governamentals espanyoles i l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid. Segons les primeres informacions, es tracta d’un home de 74 anys que vivia en aquest municipi de Castella i Lleó. Segons La Sexta i tal com ha confirmat EFE, l’home és qui va enviar totes les cartes i ha estat arrestat en les últimes hores.

La investigació segueix en marxa per aclarir què va motivar l’home a fer aquests enviaments que van arribar a la seu de la presidència del govern espanyol, la Moncloa, i també en diverses seus del Ministeri de Defensa. També es van rebre els paquets, que portaven material pirotècnic, un detonador i metralla i molt rudimentari, a l’Ambaixada d’Ucraïna.

Cartes explosives a Moncloa i altres seus governamentals

La primera que es va conèixer públicament va ser la que va arribar a l’Ambaixada d’Ucraïna a Madrid, on un agregat militar va resultar ferit en fallar el mecanisme de control i seguretat de la legació, tot i estar en guerra contra Rússia. En canvi, les altres cartes que es van enviar -la primera, el 24 de novembre a la Moncloa, tot i que no va transcendir fins dies després-, que totes eren idèntiques, amb l’adreça escrita a mà i amb segell, van poder ser detonades de manera controlada per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Una de les cartes que no van arribar a explotar van servir per estirar el fil i poder arribar a casa d’aquest jubilat de Miranda de Ebro, que ha acabat detingut. L’home haurà de ser ara traslladat a l’Audiència Nacional i caldrà veure si ingressa a presó o no i si és acusat de terrorisme. El 3 de gener el jutge de l'Audiència Nacional que investiga l'enviament d'aquesta sèrie de cartes amb explosius va acordar obrir una nova línia de recerca a la causa per dur a terme una sèrie d'indagacions de caràcter tecnològic, que sembla que han donat fruits amb la detenció confirmada avui.

La relació amb Rússia

Quan es vagin coneixent més detalls de la investigació es podrà saber quin paper ha jugat l’home arrestat en l’enviament d’aquestes cartes que van deixar un ferit i també el paper d’agents externs i internacionals com els serveis secrets russos. Segons el ‘The New York Times’ un grup ultra dirigit per Rússia estava darrere d’aquestes cartes rudimentàries amb material pirotècnic que van arribar a seus del Ministeri de Defensa, en una base militar, una empresa militar i també a la residència de Pedro Sánchez, el president del govern espanyol.

Segons aquest mitjà, que cita fonts de la intel·ligència americana, el Moviment Imperial Rus és el que hi ha darrere d’aquest enviament, un grup supremacista que està liderat des de Rússia mateix. Ara per ara, però, no hi ha cap relació confirmada entre el jubilat arrestat a Burgos i aquest grup paramilitar amb ramificacions per Europa. L’objectiu, segons els informes americans, és que el grup volia demostrar que, més enllà de les fronteres russes i ucraïneses, i en territori OTAN, tenien força per atacar interessos dels col·laboradors d’Ucraïna. Amb tot, els atacs, que si bé van deixar un ferit van ser en la seva majoria interceptats per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, van tenir una escassa repercussió.