Els pares de Nadia, la nena d'onze anys afectada d'una malaltia rara, han gastat uns 600.000 euros dels 918.000 recollits a través de donatius des del 2008 per a intervencions mèdiques d'envergadura per a la seva filla, que finalment no es van arribar a fer.
Segons un informe que els Mossos d'Esquadra han lliurat al jutge, aquests 600.000 euros van ser gastats en fins diferents dels donatius, segons es desprèn dels seus moviments bancaris, amb una gran quantitat de reintegraments i despeses que no tenen cap relació amb el tractament mèdic de la menor.
Com a exemple, l'associació creada per recaptar fons per a la menor pagava el lloguer de la casa on residia la família, a Fígols i Organyà (Alt Urgell), amb un cost anual de 9.800 euros, i també havia fet un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros, entre d'altres.
El pare intenta fugir
Els Mossos també han informat que el pare de Nadia, Fernando Blanco, va ser detingut aquest dimecres a la Seu d'Urgell després d’intentar fugir d’un control policial a la Cerdanya. El control es va activar davant el possible risc de fuga del detingut. En el moment de la detenció, l’home portava una pistola de fogueig, dos rellotges, dispositius electrònics i 1.450 euros en efectiu.
La policia catalana confirma que la investigació policial ha conclòs que els pares de la menor serien els presumptes autors d’un delicte d’estafa, com es desprèn dels estudis dels moviments bancaris i dels diversos testimonis del cas. En aquests moments encara no es pot determinar el nombre total d’afectats tot i que es tractaria d’un nombre molt elevat de persones.
Escorcoll a la casa familiar
El mateix dia 7 de desembre, prop de la mitjanit, els agents van fer un escorcoll al domicili familiar de Fígols i Alinyà (Alt Urgell). Els policies hi van trobar 1.845 euros en efectiu, 32 rellotges d'alta gamma valorats en 50.000 euros, una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots d'alta gamma, a més de marihuana.
El joc amb els mitjans de comunicació
Segons el relat dels Mossos, un dels moments en què els pares haurien obtingut una suma més gran de diners va coincidir amb la participació en un programa televisiu adreçat a recaptar el màxim de diners destinats a l’eventual cura de la nena. Entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van aconseguir 300.000 euros.
Els saldos dels comptes bloquejats a la parella ascendeixen a 319.676 euros en dipòsits que havien efectuat en dues entitats bancàries. De l’estudi dels moviments dels comptes se’n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor.
De les indagacions fetes pels investigadors es desprèn que diversos pediatres de l’Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d’infants de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, tot i l’oposició del pare de la menor, que va explicar que el tractament el portaven des de Mallorca (localitat on havien viscut anteriorment) i Houston. Paral·lelament, el pediatra de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics de la nena, sense èxit.
2 de desembre, inici de la investigació
La investigació es va iniciar el dia 2 de desembre quan els Mossos van tenir accés a una informació segons la qual diverses persones havien traslladat a mitjans de comunicació que, al darrere d’una col·lecta que duia a terme un matrimoni de la localitat de Fígols d’Organyà per recaptar fons per a la seva filla afectada d’una malaltia greu, hi hauria un delicte d’estafa.
L’any 2008 els pares de la menor van iniciar una campanya per aconseguir donatius destinats al tractament mèdic de la seva filla, a la qual havien diagnosticat una malaltia greu i poc comuna. Sempre segons la versió dels pares, només hi havia 40 casos com el seu arreu del món i, per aquest motiu, la nena requeria de tractaments mèdics molt costosos que havien de dur a terme especialistes de tot el món.
Cal destacar que l’arrestat ha estat fent una campanya de sensibilització a diversos mitjans de comunicació, tant d’abast nacional com estatal, on explicava detalls de la malaltia i expressava que en cas que la seva filla no pogués ser atesa amb celeritat podria fins i tot perillar la seva vida.
El pare demanava poder reunir 140.000 euros per operar la nena a Houston (EUA), després de parlar – suposadament- amb personal mèdic expert del qual se’n desconeix la identitat.