La Policia Nacional ha detingut a Barcelona cinc suposats integrants d’un grup terrorista prorús. Se’ls acusa d’haver executat diverses accions en països europeus contra el suport de governs i associacions a Ucraïna des de l’inici de la guerra. Segons ha avançat El Periódico, les detencions han acabat aquesta tarda en el marc d'una investigació del cos policial denominada Hakan. Una unitat d’intel·ligència de la Comissaria General d’Informació, sota la direcció de l’Audiència Nacional, atribueix al grup els delictes de terrorisme i organització criminal.

Entre els detinguts, segons ha pogut confirmar l’ACN, hi ha una majoria de nois joves, al voltant dels vint anys, tot i que també hi ha un veterà de 50 anys. En aquest sentit, el grup està format per un espanyol, dos russos, un bielorús i un colombià. Un dels russos detinguts té coneixements d’enginyeria informàtica i un altre és fotògraf. Tots ells viuen a Barcelona. La investigació prèvia a les detencions havia determinat que les accions d'aquest grup estaven coordinades sota les ordres d'una prefectura russa. A més, la totalitat dels atacs que se’ls atribueixen als presumptes terroristes anaven dirigits a països membres de l’OTAN. La investigació ha anat a càrrec del Jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. Els detinguts podrien passar a disposició del jutjat de guàrdia diumenge que ve.

Des de l’inici de la guerra a Ucraïna el 2014, amb l’annexió de Crimea per part de Rússia, s’han registrat activitats de grups prorussos a Europa. Aquestes activitats inclouen des de campanyes de desinformació fins a suports logístics i financers a moviments afins. Un exemple destacat és el Grup Wagner, una empresa militar privada russa que ha estat vinculada a operacions a Ucraïna i altres països, i que, segons informes, ha servit com a braç no oficial de les operacions militars russes a l’estranger. A més, la guerra híbrida, que combina accions militars convencionals amb tàctiques no convencionals com la desinformació i el sabotatge cibernètic, ha sigut una estratègia utilitzada per Rússia per desestabilitzar països europeus i influir en l’opinió pública.

Aquestes accions s’emmarquen en una estratègia més àmplia del Kremlin per projectar la seva influència a Europa i contrarestar el suport dels països europeus a Ucraïna. Les autoritats europees mantenen una vigilància constant per detectar i neutralitzar aquestes amenaces, amb l’objectiu de garantir la seguretat i l’estabilitat a la regió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!