Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Nou Barris i de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona han culminat una investigació iniciada fa més de deu mesos que ha permès desarticular dos grups organitzats dedicats a estafar i robar gent d’edat avançada fent-se passar per falsos operaris del gas.
Els Mossos han detingut sis persones i s’han fet tres entrades i escorcolls, dos a Barcelona i un a l’Alameda de la Sagra (Toledo), que han permès recuperar més de 43.000 euros en efectiu, material informàtic, eines per fer les simulacions i llistats de víctimes potencials.
Se’ls relaciona amb un total de 340 fets comesos durant l’últim any en què estafaven una mitjana de 250 euros per cas. A més, també sostreien objectes si podien distreure els avis mentre simulaven la reparació.
Es feien passar per revisors del gas per estafar gent gran. 340 casos. Recuperem 43.000€, ordinadors,... 6 detinguts https://t.co/Rnhen11ZhF pic.twitter.com/gIaOgFFdT0
— Mossos (@mossos) 11 d’abril de 2017
Operació estatal
Els detinguts són de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre 28 i 36 anys i han estat detinguts a Barcelona, Alameda de la Sagra (Toledo) i Zafra (Badajoz). La investigació va començar arran de la denúncia d’un home de 94 anys, veí de Nou Barris, que va explicar que dos falsos operaris del gas van entrar al seu domicili i un cop a l’interior el van distreure i li van sostreure dos ordinadors portàtils.
Les gestions dutes a terme van permetre identificar els autors d’aquell fet i se’ls va poder relacionar amb altres persones amb qui haurien orquestrat un sistema per dur a terme massivament aquesta mena d’estafes arreu del territori espanyol. Per aquest motiu el Jutjat d’Instrucció 33 de Barcelona va dirigir la investigació amb l’objectiu d’esclarir aquells fets i intentar identificar-ne els responsables. Fruit de les indagacions que es van dur a terme, es va aconseguir determinar l'existència de dos grups independents que practicaven aquestes estafes.
Aquests dos grups coexistien a la ciutat de Barcelona, però un dels dos, sota les directrius del seu responsable situat en una petita població de Toledo, actuava en més poblacions d’arreu del territori espanyol com Madrid, Guadalajara, Valladolid, Santander, Càceres, Pontevedra, La Corunya i València. En total s’han pogut demostrar fins a 340 fets comesos durant l’últim any.
Una trucada
Per cometre aquestes estafes, les persones ara detingudes feien una primera trucada des d’un telèfon que utilitzava un dels investigats. Aquesta primera trucada servia per detectar una víctima potencial que pogués caure en l’engany. Durant la conversa es feien passar per organismes oficials de les administracions del territori on actuaven, per exemple, de part de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana o de la Comunitat de Madrid, i els informaven que pròximament passaria pel seu domicili un inspector del gas per a fer una revisió.
Es donava el cas que empraven arguments diferents segons el lloc on actuaven. Així, per exemple, a Catalunya fingien la instal·lació d’un sensor de fums, aprofitant una campanya institucional recent que proposava instal·lar aquests aparells en domicilis de persones grans amb risc de pobresa energètica per preveure incendis que es poguessin originar per deteriorament d’aparells de calefacció.
Mentre feien aquesta falsa revisió, instal·lació o reparació, un cop es trobaven dintre del domicili, els ara detinguts tornaven a trucar a les víctimes fingint fer una gravació de veu per distreure’ls al telèfon i aconseguir que el fals operari pogués moure’s per les estances de l’habitatge sense control a la recerca d’objectes de valor.
En cas de no aconseguir els seus propòsits, i davant de la desconfiança d’alguna de les víctimes, els falsos operaris acabaven manifestant que si no es feia la revisió o la reparació del fals desperfecte, es veien obligats a tallar el subministrament, per la qual cosa finalment molts acabaven pagant pel neguit de veure’s sense calefacció o gas per cuinar.
Gent gran
Totes les trucades que feien eren a persones d’edat avançada, sent la mitjana d’edat de les víctimes de 85 anys. Aquestes víctimes en poques ocasions es desplaçaven a dependències policials per tal de presentar la pertinent denúncia.
Durant la investigació, els agents van poder constatar que una part de les persones afectades no denunciava els fets. El motiu era el dubte que les víctimes tenien d’haver estat estafades, atesa la bona actuació dels estafadors i en cas d’haver-se’n adonat, exposaven por i vergonya d'explicar els fets.
Tot i que els autors dels fets buscaven precisament les dificultats per fer denúncies o reconeixements per part de les persones escollides, han estat molts els que finalment han denunciat els fets i han pogut reconèixer els estafadors.
Per dur a terme les gestions d’investigació a Alameda de la Sagra (Toledo) s’ha disposat del suport i coordinació de la Guardia Civil que ha dut a terme l’entrada i escorcoll dut a terme en aquell municipi. Dels sis detinguts, dos han ingressat en presó preventiva i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs amb l’obligació de presentar-se periòdicament davant del jutjat. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.