La Guàrdia Civil i la Direcció General de Trànsit (DGT) estan investigant des de fa "dues setmanes" la possible venda de les dades de milions de conductors i vehicles de l'Estat procedents de la base de dades de la DGT. L'alerta va saltar després d'haver detectat un accés il·lícit, en el que podria haver estat un cas de hackeig. La investigació encara no ha confirmat que els ciberdelinqüents s'hagin fet amb la informació de tots els conductors registrats a la base digital —el cens actual marca que hi ha 27 milions de conductors a tot l'Estat—, però apunta a que aquestes dades s'han posat en venda en una pàgina especialitzada en compravenda d'informació robada a través d'atacs informàtics, segons informa El Confidencial.
Segons les primeres revelacions, les dades robades inclourien matrícules, noms complets, documents d'identitat i detalls de l'assegurança vigent. A més de vendre tot el paquet amb aquesta informació, els ciberdelinqüents també oferien la possibilitat de consultar dades específiques dels conductors i vehicles afectats, com si fos un buscador. Encara es desconeix el preu exacte de la base de dades, si bé es calcula que podria escalar fins als milions d'euros. Tampoc se sap encara si la totalitat del cens de la DGT —és a dir, aquests 27 milions de conductors que hi ha— han estat víctimes i han vist robada la seva informació.
Ja s'han identificat diversos usuaris sospitosos que han intentat entrar a la base de dades per emportar-se informació. A aquestes persones se'ls ha tallat l'accés, i la seva identitat ha estat posada en coneixement de la Guàrdia Civil, segons informa EFE. A l'organisme "constantment" arriben informacions sobre accessos indeguts, explica Europa Press, que immediatament es bloquegen. A més, "en moltes ocasions" els ciberdelinqüents anuncien la venda "falsa" d'una informació que en realitat no tenen, si bé fonts de Trànsit reconeixen que també hi ha casos en que els anuncis són "certs".
Els ciberatacs són freqüents a Trànsit
El cos de la Guàrdia Civil encarregat d'esclarir els fets és el Grup d'Investigació i Anàlisi de Trànsit (GIAT), que va ser alertada per la DGT. Les alarmes van saltar ja fa dies, quan es va detectar que l'organisme que té com a director general Pere Navarro havia estat víctima d'un atac de ciberdelinqüència. Fonts de la DGT reconeixen que els ciberatacs són freqüents a Trànsit, de la mateixa manera que passa a altres organismes o empreses. A més, cal tenir en compte que un important nombre d'organismes i institucions tenen accés a la base de dades de la DGT, com és el cas dels ajuntaments.