Les dietes veganes són aquelles que exclouen els aliments d’origen animal. Però és sana? “Si l’alimentació no és completa, el cos no estarà complet”, explica la presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, Nancy Babio.

“Encara que en algunes ocasions es requereix excloure de la dieta certs aliments, és important estar assessorats per un dietista-nutricionista per mantenir una dieta equilibrada”, tot i que detalla que “en aquestes ocasions és per una condició, no per una elecció com pot ser el cas d’adoptar una dieta vegana”.

Babio detalla que una dieta que exclogui aliments font de nutrients essencials no serà adequada si no són compensats per altres aliments. Ara bé, insisteix que “una dieta vegana ben planificada per un dietista-nutricionista podria ser saludable i nutricionalment adequada i proporcionar beneficis per a la salut”.

Encara que assegura que “la dieta vegana no és més saludable que la mediterrània, ja que almenys l’evidència científica sí que és robusta amb aquesta última, no hi ha estudis a llarg termini en població que segueix dieta vegana per parlar amb tanta rotunditat”.

Puc ser vegà sense assessorament? 

La dietista-nutricionista constata que el problema amb què normalment es troben és que moltes persones trien seguir una dieta vegana. “Més enllà de les mancances nutricionals que pot comportar fer-ho sense un bon assessorament, molts comencen a abusar d’aliments ultraprocessats que han començat a proliferar”, i recorda que normalment les persones que segueixen aquesta dieta han de complementar-la amb la vitamina B12.

Des del portal ProVegan, ja recomanen també prendre aquest complement i, fins i tot, vitamina D a l'hivern i iode. A més a més, també exposen que és habitual prendre amb els àpats vitamina C per optimitzar l'assimilació del ferro. Així, entre els consells que ofereixen també insisteixen a evitar el consum de sucre refinat i farines blanques. I insisteixen a donar importància a les fruites, verdures, llegums, nous i productes integrals.​

La dietista, però, recorda que l'ONU va recomanar reduir el consum de carn per lluitar contra el canvi climàtic. “Si bé és cert que hem d’intentar que la població consumeixi més aliments d’origen vegetal que animal, no cal haver d’arribar a adoptar una dieta vegana, la dieta de ‘casa nostra’ ben realitzada compleix amb els preceptes d’una dieta ideal, ja que conté un 70% d’aliments d’origen vegetal ―fruites, verdures, llegums, oli d’oliva, cereals, integrals, fruits secs― i un 30% d’origen animal, principalment peix, carns blanques i làctics sense sucres afegits”, remarca.

I conclou assegurant que, de fet, “és la dieta que apareix com una de les més saludables i recomanada per totes les guies alimentàries”. ​