La directora general de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, ha presentat la seva dimissió arran de l'escàndol dels suposats assetjaments sexuals viscuts dins la institució. Ho ha fet en un comunicat: "No tot ho hem sabut fer bé. Assumeixo plenament la meva responsabilitat en no haver sabut trobar, tot i haver-ho intentat, les eines eficaces per deslliurar l’Institut de comportaments abusius i autoritaris". I ha afegit: "Condemno amb tota contundència aquests comportaments, em solidaritzo amb les víctimes i demano disculpes a tots aquells i aquelles alumnes que s’hagin sentit oblidades per nosaltres".
Puyo argumenta que pren la decisió "per responsabilitat i per dignitat". Unes paraules que contradiuen les que deia a principis d'aquesta mateixa setmana, en una entrevista a TV3: "No toca dimitir, sinó treballar encara més". Tot i això, prometia accions que eren insuficients per a bona part de l'alumnat de l'Institut: "No ha funcionat l'aplicació del protocol contra l'assetjament i abús sexual per problemes de comunicació i per la por de les víctimes a denunciar, i la institució necessita l'ajuda d'especialistes en el tema".
Precisament, ahir es van mobilitzar centenars d'alumnes des de l'Institut, a Montjuïc, fins a la Diputació de Barcelona, a Rambla de Catalunya amb l'avinguda Diagonal. L'Institut depèn directament de la Diputació i aquesta va confirmar, durant el plenari, que es presentarà com a acusació particular en el procés "en el cas que la Comissió constituïda per investigar-ho, en confirmi la veracitat".
L'alumnat no demana només el cap de Puyo, sinó també el d'altres responsables. Així doncs, fan extensiva la petició a la directora de l'Escola Superior d'Art Dramàtic, Montse Vellvehí, al sotsdirector, Andreu Raich i als responsables de les especialitats d'Interpretació, Raimon Molins; de direcció i dramatúrgia, Carles Fernàndez, i la d'Escenografia, Bibiana Puigdefabregas. També demanen que, com a alumnes, puguin ser més actius en la presa de decisions.
L'escàndol Ollé
La punta de llança va començar amb la figura de Joan Ollé, al centre de la trama d'abusos sexuals i psicològics a l'Institut del Teatre de Barcelona. El director teatral, de 66 anys, ha estat acusat per exalumnes de l'escola pública de teatre més important de Catalunya de cometre abusos sexuals amb noies a les quals triplica l'edat. Segons declaren "centenars" de testimonis al diari Ara, no és només que Ollé fes durant les seves classes "comentaris vexatoris i humiliants cap a les estudiants". En algunes ocasions les va vexar sexualment.
En un comunicat posterior, Ollé defensava la seva innocència i desafiava les víctimes exigint denúncies. Doncs bé, de moment, set alumnes ja van presentar dimecres davant l'Institut del Teatre (IT) la primera denúncia formal contra el director teatral i ja exprofessor del centre Joan Ollé, en el marc del protocol contra l'assetjament creat el 2018 per la institució. D'altra banda, la suposada ebrietat d'Ollé a l'hora d'impartir algunes classes també ha estat assenyalada pels estudiants, un fet que van traslladar a finals del 2020 a la direcció de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), que va respondre que calia una denúncia per fer fora el professor.