"Això és similar a Mobilepay. Però en lloc d'enviar diners, canvieu el consentiment per sexe". Aquesta és la breu explicació que dona l'aplicació per a mòbil, IConsent, gratuïta i per a tots els danesos que vulguin garantir la seguretat de les relacions per les dues bandes. Ja està operativa i s'ha desenvolupat com a resposta a la Llei de consentiment.

El Parlament de Dinamarca va aprovar que es tipifica com a violació qualsevol relació sexual sense un consentiment explícit de les dues bandes i s'inspira en una altra llei de Suècia del 2018 que, des d'aleshores, ha fet augmentar fins a un 75% les condemnes per violació. Abans no hi havia necessàriament violació en els casos en què una persona digués que no al sexe. Però la nova llei requereix el consentiment actiu, i aquest pot ser registrat i documentat per l'aplicació iConsent. COm plantegen els seus creadors.

Com funciona?

La nova app és controvertida i potser estranya però confien que sigui d'ús comú per a tothom. L'usuari ha d'introduir el número de telèfon de la persona amb qui vol tenir sexe. S'envia la sol·licitud i, a continuació, l'altra ha d'acceptar o rebutjar la proposta. 

A més, el consentiment té una validesa de 24 hores i està limitat a l'àmbit de les relacions sexuals. Molts es pregunten si és massa estrany haver de recórrer al telèfon en aquesta mena de situacions però els creadors del sistema responen que també pot ser-ho "posar-se el preservatiu i bé que estem acostumats". 

iconsent

L'App Store amb l'aplicació iConsent / Foto: Apple

A favor i en contra

Dins el govern danès també hi ha diverses opinions. Lene Stavngaard, responsable nacional de Sexe i Societat ho critica: "Tot s'ha reduït a un contracte. No té cap enfocament professional pel que fa al gènere, al cos, ni a la sexualitat però tampoc no ha escoltat el que es va discutir al debat sobre el consentiment". I titlla l'aplicació de "realment perillosa i una porqueria".

Per la seva banda, els fundadors argumenten que l’aplicació està dissenyada per crear seguretat tant als homes com a les dones: "En particular, els homes poden utilitzar l'aplicació si se'ls acusa d'una violació, on sovint es deixen les evidències paraula per paraula". Però no és vàlid als tribunals, explica l'advocat defensor Morten Bjerregaard, "perquè un consentiment electrònic no facilitarà demostrar que no s’ha comès cap violació".