La diputada transsexual Carla Antonelli ha anunciat aquest dimarts que es dona de baixa com a militant del PSOE per la "profunda decepció" en els endarreriments del seu partit a l'hora de procedir i tramitar la llei trans. "Hi haurà persones que es preguntaran per què avui i no quan es va iniciar aquest deliri i odi desfermat en contra dels drets de les persones trans ja fa dos anys i mig? I la resposta és simple, perquè hi ha gotes que fan vessar el got ple i a punt de vessar", ha comunicat al seu perfil de Twitter, explicant que les retallades i l'ampliació de terminis per presentar esmenes a la normativa en tràmit l'han portat a fer un pas enrere en la seva militància.
La primera dona diputada transsexual a Espanya ha declarat a les xarxes socials que amb un "immens dolor" abandona el partit pel qual ha estat els últims 45 anys demanant el vot. El seu desacord amb el debat sobre la llei trans finalment ha estat la causa que Antonelli hagi sol·licitat donar-se de baixa del partit socialista. Malgrat això, ha assegurat que "del que no podré cursar mai baixa és de la meva naturalesa socialista que va en vena, vaig ser, soc i seré socialista, allà on sigui i sigui quin sigui l'àmbit de la vida".
"Mirar de cara les meves companyes"
"Prefereixo anar pel carrer i mirar de cara les meves companyes trans que acotar el cap de la vergonya per haver-los traït, i el que és pitjor, haver-me traït a mi mateixa", ha afirmat en el comunicat. També ha demanat que "es torni a posar la llei al seu lloc, com va fer al seu moment, que tanqui els terminis d'esmenes i es continuï el tràmit d'urgència, per la paraula donada i el compromís adquirit". Antonelli ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "respecti el pacte" per tirar endavant la llei. Ha afirmat que si no ho fa, aleshores "el socialisme no serà valent ni serà socialisme".
La política socialista ha reconegut témer que els ajornaments dels terminis d'esmenes es trepitgin amb la campanya electoral de les eleccions autonòmiques i municipals del maig, cosa que portaria a "nous retards", i després en "un sospir" arribarà el final de la legislatura. Perllongar la tramitació de la llei trans, ha dit, "només provocarà més dolor i patiment a les persones a qui definitivament se'ns ha marcat amb una estrella de David".
Zapatero entén a Antonelli
Per la seva banda, l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat a la diputada que reconsideri la seva baixa del PSOE. En una atenció als mitjans en la inauguració de la sisena Cimera Iberoamericana d'Agendes Locals de Gènere celebrada a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Zapatero s'ha mostrat favorable a l'aprovació de la llei trans i ha recordat que va en la "línia de les resolucions avançades d'organismes internacionals".
Dit això, l'expresident ha assegurat que entén la indignació d'Antonelli perquè són "temes molt emotius que toquen directament persones que han sofert molt". També ha expressat que coneix tota la trajectòria de la diputada i ha demanat per ella "tota la comprensió" i "tot l'afecte". "Passem per la vida pensant menys del que ho hauríem de fer sobre què senten els altres", ha lamentat Zapatero. Finalment, ha recordat que durant l'aprovació del matrimoni igualitari va conèixer de primera mà històries de "persones que han estat vilipendiades i discriminades" solament "per estimar d'una altra manera".
Crítiques del PSOE a la llei trans
La llei trans, impulsada pel govern espanyol i que està pendent d'aprovació al Congrés dels Diputats, ha provocat reticències a determinats sectors feministes del PSOE. En concret, la diputada socialista i presidenta de la Comissió d'Igualtat al Congrés, Carmen Calvo, va advertir que aquesta llei, que reconeix el dret a l'autodeterminació de gènere, "pot destrossar la potent legislació d'igualtat" que hi ha a Espanya.