La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecasarm) ha demanat al Govern poder obrir el divendres amb mesures de seguretat com, per exemple, limitar l’aforament un 15% per evitar la propagació de la pandèmia

L'entitat fa aquesta petició després que el passat 24 de juliol la Generalitat decretés el tancament de tots els locals de l'oci nocturn per un període de 15 dies que expira aquest divendres. 

Tornar a la taula de diàleg

A més, també ha reclamat poder reprendre la taula de treball que es va constituir amb el Govern per pactar la reobertura de les discoteques, però que fa un mes va deixar de funcionar. Tot i això, han lamentat en un comunicat que no han obtingut resposta, per la qual han presentat  una instància davant el departament de Salut en la qual li demanen poder "dialogar abans de decidir res, ja que prorrogar la prohibició de desenvolupar l’activitat de discoteca sala de festes i sala de ball de manera indiscriminada portarà a la ruïna a milers de famílies que depenen d’aquest sector i de la temporada".

Un control a l'oci nocturn a Sitges durant la pandèmia / ACN

En concret, la mesura de tancar l'oci nocturn comporta que al voltant de 3.000 locals no puguin obrir les seves portes, cosa que deixa sense feina a unes 37.000 persones de manera directa, segons dades de la federació. 

En aquesta instància, ha precisat la Fecasarm, s'ha "fet pal·lesa la necessitat de diàleg per pactar aspectes com una reobertura asimètrica per regions sanitàries", així com les condicions tant de seguretat com de sanitat que es requereixen. 

Propostes de l'entitat

La federació reclama que se'ls deixi obrir amb les mesures aprovades en la resolució adoptada pel Govern el 21 de juny d'enguany en la qual es permet que les discoteques puguin obrir sense les pistes de ball on se situaran taules i cadires, així com amb un aforament del 50% i amb l'obligació d'un registre previ. Unes mesures, pràcticament igual per aquells locals amb llicència de discoteca, però que desenvolupin la seva activitat a l'exterior on l'única diferència seria poder ampliar l'aforament fins al 75%. 

Per tal de poder fer aquesta proposta, la Fecasarm han tingut en consideració els informes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya on es destacava que el risc de contagi en les discoteques ve marcat perquè “són espais tancats i amb aglomeracions de gent que no es coneixen“. Per això, amb l'objectiu de desactivar aquestes aglomeracions, la federació proposa tant el format amb taules i cadires com la limitació d'aforament per poder treballar amb "grups reduïts, de contacte habitual aquest risc de contagi ja no existeix".

D'altra banda, també ha recordat la resolució de la setmana passada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposava com a mesura cautelar que els restaurants, bars, xiringuitos i casinos poguessin obrir més enllà de la mitjanit. En concret, el jutge de la secció 2 de la Sala Contenciosa Administrativa va estimar que "s'hagi de produir una transmissió més important del virus depenent de l'horari de tancament". Per això, la federació ha argumentat que l'horari de tancament no suposa un risc de contagi, "el qual sí existeix quan es produeix una concentració per botellot o una festa privada il·legal" que proliferen amb el tancament de l'oci nocturn. 

A més, el president de l'entitat, David López, ha exigit que s'acabi amb la incertesa que viu actualment el sector produït perquè, constantment, hi ha un canvi de polítiques sobre l'obertura dels locals d'oci nocturn. "Demanem insistentment a l’administració concreció, previsió, diàleg i seguretat jurídica, els nostres empresaris no poden estar pendents cada setmana de què sortirà publicat el DOCG el divendres al migdia per aplicar-ho aquell mateix dia, ja que necessiten certa previsió".

En aquesta línia, ha opinat que és "molt més efectiu i productiu treballar conjuntament sector i administració de la mà i de manera pactada" alhora que ha afegit: "Estem disposats a parlar de les mesures que calguin perquè tothom se senti segur però no podem seguir abocant famílies a la ruïna de manera innecessària”.