El restaurant barceloní Disfrutar ha estat elegit com el cinquè millor del món, d'acord amb el rànquing britànic The World's 50 Best Restaurants 2021 presentat aquest dimarts en una gala a Anvers (Bèlgica). En aquesta gala s'ha fet pública la llista dels cinquanta millors establiments de 2021, entre els quals trobem sis de l'estat espanyol.

Disfrutar és el restaurant dels excaps de cuina d'elBulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. De fet, l'establiment iguala amb aquest guardó el restaurant de Ferran Adrià en coronar-se per cinquena vegada com a líder global.

Sis restaurants de l'estat espanyol

La gala celebrada a Anvers ha situat de nou al capdavant de la prestigiosa llista el Noma, l'establiment del xef danès René Redzepi a Copenhaguen (Dinamarca). Concretament, el restaurant està ubicat en un antic celler de la capital danesa.

El podi del rànquing britànic The World's 50 Best Restaurants 2021 el completen el també danès Geranium (Copenhaguen) i l'Etxebarri (Biscaia). Per la seva banda, Mugaritz (Sant Sebastià) ha quedat catorzè, Elkano (Getaria), setzè; Diverxo (Madrid) ha aconseguit la vintena posició i Azurmendi (Bilbao), el 49.

Les tècniques contemporànies

En l'elaboració d'aquesta llista hi participen més de mil experts independents del món de la gastronomia, entre els quals hi ha cuiners, periodistes i afeccionats. L'últim rànquing s'havia dut a terme el 2019, a causa de la pandèmia de la covid-19.

La llista destaca "les tècniques contemporànies, les agosarades combinacions i l'afany de sorprendre els comensals" com a algunes de les característiques que Castro, Xatruch i Casañas adopten a Disfrutar. "Plats com el pa xinès farcit de caviar i crema agra o el pesto multiesfèric amb festucs i anguila tendres, estan dissenyats per complaure, sorprendre i emocionar", afegeixen.

Disfrutar es defineix així a la seva pàgina web: "El restaurant Disfrutar, obert des de desembre del 2014, neix després d'anys de treball intens a elBulli, on Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch es van conèixer i formar professionalment, i després de refermar el treball realitzat en el Compartir inaugurat l'abril del 2012 a Cadaqués".

El seu objectiu és "agradar, sorprendre, emocionar i crear a través de la gastronomia". "Per expressar-nos, el llenguatge que triem és el menú degustació. Per nosaltres, sorprendre és un sentiment essencial en l'experiència gastronòmica. Per aquest motiu, t'aconsellem escollir el menú sense veure'l detallat prèviament", expliquen.

 

 

Imatge principal: El restaurant barceloní Disfrutar, dels cuiners Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, és el cinquè millor restaurant del món / Disfrutar