Les malalties de transmissió sexual s’han disparat en les darreres dècades. Ja fa anys que les autoritats sanitàries alerten d’aquest augment i un nou estudi de Bloom constata que les dades són esfereïdores al nostre país i que han augmentat fins a un 1.073%, especialment entre les dones. Què està passant?
Segons l’estudi, les causes es deuen sobretot a l’augment de parelles sexuals i relacions i l’ús poc freqüent o inadequat dels anticonceptius. La manca d’educació sexual fa que en molts casos no se sigui conscient de la gravetat en què poden derivar aquest tipus d’infeccions i es duguin a terme pràctiques de risc per una falsa sensació de seguretat a la població sexualment activa . A tot això, cal sumar que actualment es fan moltes més proves que abans — i, per tant, hi ha molts més diagnòstics— i que han millorat les tècniques de detecció. A Catalunya es diagnostiquen el 58% de casos de tot l’Estat i alguns experts demanen que es facin proves períodiques d’ITS als hospitals públics.
En els últims anys totes les ITS han crescut exponencialment. Entre les més destacades la clamídia (un 480% des del 2015) i la gonorrea (un 729% des del 2015). Altres infeccions com la sífilis, el limfogranuloma veneri i l'hepatitis C en dones van créixer un 129%, 178% i un 76%, respectivament. Pel que fa al VIH, cal destacar un creixement de els nous diagnòstics són molt menors, del 5,6%. En tots els casos, han estat les dones més joves les que han notificat més diagnòstics.
Barcelona, una ciutat amb moltes ITS
Aquest mateix estudi de Bloom conclou que els nous casos d'ITS s'estenen de forma irregular pel territori, concentrant-se en grans nuclis poblacionals, territoris urbans i zones de més trànsit poblacional. La relació és senzilla: "on hi ha més persones i més moviment de població, hi ha més ITS", explica Tomás López, epidemiòleg de l'ISCIII. Fins on s'ha obtingut informació, són les àrees sanitàries més poblades i urbanes les que recullen més casos d'ITS. A més, algunes formen part del catàleg de les destinacions vacacionals preferides dels turistes, com és el cas de Barcelona, una ciutat amb les taxes més altes de l’Estat.
Una tendència similar a Europa
De la mateixa manera, a Europa les xifres també estan creixent. Segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), la infecció per clamídia presenta les taxes més elevades d'incidència, que no descendeixen en el període 2009-2018. Aquesta infecció afecta principalment joves entre 15 i 24 anys i és més freqüent en dones. En el cas de la sífilis i la infecció gonocócica, es manté una tendència ascendent amb afectació d'homes adults joves entre 25 i 34 anys en el cas de la sífilis i de 20 a 24 anys en la infecció gonocócica.